Tensió bèl·lica

Medvédev adverteix de la possibilitat d’un atac nuclear preventiu rus

Medvédev adverteix de la possibilitat d’un atac nuclear preventiu rus
1
Es llegeix en minuts
EFE

El vicepresident de Consell de Seguretat de Rússia, Dmitri Medvédev, ha advertit que el seu país podria llançar un atac nuclear preventiu en cas que Ucraïna rebi armes nuclears, possibilitat que no ha descartat.

«Hi ha lleis inexorables de la guerra. Si arriben [a Ucraïna] armes nuclears, caldrà assestar un atac preventiu», va dir Medvédev durant una visita al Vietnam, citada avui per l’agència oficial russa TASS. Va afegir que els països de l’OTAN amplien els tipus d’armaments que envien a Ucraïna i que «al règim de Kíiv probablement li donaran avions (F-16)» i «potser armes nuclears».

«Però això significarà que a sobre seu cauran míssils amb càrregues nuclears», va remarcar Medvédev, president de Rússia entre el 2008 i el 2012 i actual líder de Rússia Unida, el partit del Kremlin.

Trasllat a Bielorússia

Les declaracions de l’exmandatari es produeixen després que aquest dijous el president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko anunciés el començament del trasllat d’armes nuclears tàctiques russes al territori del seu país, veí d’Ucraïna. Lukaixenko es va negar a precisar el nombre de caps nuclears que acollirà el seu país, tot i que va assegurar haver acordat amb el president rus, Vladímir Putin, tots els detalls.

Notícies relacionades

«No en revelaré el nombre ni l’emplaçament. Hem acordat el desplegament de les armes nuclears», va dir.

El ministre de Defensa de Rússia, Serguei Xoigú, va remarcar que l’emplaçament d’armes nuclears tàctiques a Bielorússia no significa l’entrega d’aquestes al país aliat. «Rússia no transfereix armes nuclears a la República de Bielorússia: el control sobre aquestes armes i la decisió d’utilitzar-les continua sent de la part russa», va emfatitzar Xoigú.