Guerra d’Ucraïna

Ucraïna respon a la caiguda de Bakhmut intentant envoltar les tropes russes

Responsables militars a Kíiv afirmen que els avanços ucraïnesos pels flancs dificultaran els atacants mantenir-se a la destruïda localitat

Ucraïna respon a la caiguda de Bakhmut intentant envoltar les tropes russes

CANAL DE TELEGRAM DEL GRUPO CONCORD / AFP

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Ucraïna ha intentat contrarestar l’impacte psicològic que suposa la caiguda de Bakhmut en mans de les tropes russes assegurant que les seves forces fan els avanços més significatius des de l’inici de la batalla als flancs de la localitat, donant a entendre que Kíiv intenta fer una maniobra envoltant i envoltar l’enemic a la muntanya de ruïnes en què s’ha convertit la localitat. «Movent-nos al llarg dels flancs, i ocupant alguns turons, les nostres forces estan fent molt difícil que l’enemic es quedi a la mateixa ciutat», ha declarat la viceministra de Defensa, Hana Maliar.

La responsable ha insistit que les seves forces encara mantenen presència a l’interior de les fronteres administratives de la localitat, tot i que observadors independents consultats per Reuters descarten que sigui significativa. «Els mercenaris del grup Wagner han enfortit les posicions en els límits administratius occidentals de Bakhmut, mentre les tropes ucraïneses continuen prioritzant els atacs als voltants», escriu en el seu informe diari l’Institut d’Estudis sobre la Guerra (ISW, per les seves sigles en anglès).

En declaracions recents a EL PERIÓDICO, l’historiador britànic Geoffrey Roberts, professor d’Història Moderna a la Universitat Col·legi Cork, veu escassament factible la possibilitat que les tropes ucraïneses, en el seu avanç pels flancs, aconsegueixin envoltar l’enemic a l’interior de la ciutat. «No crec que els ucraïnesos disposin de les forces per a semblant operació», ha assegurat, abans d’establir una comparació amb la batalla d’Stalingrad els anys 1942-1943, durant la qual les tropes soviètiques van envoltar centenars de milers de soldats de l’Alemanya nazi després d’haver conquerit la pràctica totalitat de la població a la vora del Volga, avui batejada com a Volgograd. «A diferència dels flancs alemanys el 1942, les forces russes que protegeixen el grup Wagner són fortes i Moscou sembla que té encara moltes tropes en reserva», ha valorat.

Aviat per valorar

Notícies relacionades

Els experts coincideixen que encara és aviat per valorar els resultats de la batalla, la més duradora i terrible des de l’inici de la invasió russa d’Ucraïna. Es desconeix el nombre de baixes per cada bàndol, tot i que es presumeix molt elevat tant per al costat ucraïnès com per al costat rus. La narrativa oficial de Kíiv consistia que era necessari resistir el màxim temps possible a la població minera del Donbass perquè hi hagi temps a ultimar la contraofensiva ucraïnesa. Per a molts ucraïnesos, el sacrifici fet per les seves tropes a Bakhmut serà valorat amb una sola vara de mesurar, depenent de quant exitós sigui en els pròxims mesos l’atac ucraïnès en potència. «Gràcies a les forces de defensa, hem aguantat l’atac; els detalls vindran en el temps adequat», ha asseverat, amb un halo de misteri, el governador local, Serghí Lisak.

En un aparent intent de mantenir les autoritats de Kíiv ocupades davant un atac que es preveu imminent, Rússia ha llançat nombroses onades d’atacs amb míssils i drons, al ritme més elevat des de l’inici de l’ofensiva militar russa a Ucraïna.