Anàlisi

¿Per què és important l’anunci de Wagner que Bakhmut ha caigut en mans russes?

  • El cap dels mercenaris russos assegura que han conquistat Bakhmut i Kíiv ho nega

  • ¿L’Stalingrad de la guerra d’Ucraïna?

¿Per què és important l’anunci de Wagner que Bakhmut ha caigut en mans russes?
5
Es llegeix en minuts

El cap dels mercenaris russos del grup Wagner, Ievgueni Prigojin, ha dit aquest dissabte que els seus combatents havien completat la captura de la ciutat ucraïnesa de Bakhmut després de mesos d’intensos combats. Ucraïna s’ha afanyat a negar aquesta informació. ¿Per què és important si l’anunci de Prigojin és veritat o no?

¿Una ciutat trampolí?

Centre regional de transport i logística, Bakhmut es troba al Donetsk d’Ucraïna, zona de la regió industrialitzada del Donbass, en gran part de parla russa, que Moscou es vol annexionar amb la seva autoproclamada «operació militar especial».

El cap del Pentàgon dels EUA, Lloyd Austin, i el cap de l’aliança de l’OTAN, Jens Stoltenberg, han minimitzat la seva possible caiguda com a simbòlica, igual que els experts militars occidentals. Però la captura de Bakhmut, si es confirma, posaria a l’abast de l’artilleria russa dues de les ciutats més grans de la regió de Donetsk, Kramatorsk i Sloviansk, que Rússia ha cobejat durant molt temps. Moscou necessita controlar-les les dues per completar el que anomena el seu «alliberament» de la «República Popular de Donetsk».

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, va dir a la CNN al març que temia que les forces russes tinguessin «un camí obert» cap a les dues ciutats si ocupaven Bakhmut, i va afegir que l’ordre de defensar-la era una decisió tàctica. La ciutat pròxima de Txàssiv Iar, a l’oest de Bakhmut, probablement sigui la pròxima a patir un atac rus, tot i que es troba en un terreny més alt i es creu que les forces ucraïneses han construït fortificacions defensives als voltants.

Els analistes i diplomàtics occidentals es mostren escèptics sobre que les forces russes puguin capitalitzar ràpidament la captura de Bakhmut, ja que van començar a bombardejar la ciutat fa un any, van llançar un assalt per terra a l’agost i han patit grans pèrdues des d’aleshores.

La caòtica retirada de Rússia del nord-est d’Ucraïna l’any passat també la va privar d’un territori que hauria fet més fàcil per a les seves forces apoderar-se de ciutats com Sloviansk un cop que tinguessin el control de Bakhmut.

¿Hi ha hagut una matança a la zona?

Ucraïna i Rússia han dit que la batalla per Bakhmut, que Moscou anomena pel nom de l’era soviètica, Artiomovsk, ha sigut important per destruir i distreure les forces de l’altre abans d’una esperada gran contraofensiva ucraïnesa. Amb reminiscències de la Primera Guerra Mundial, la lluita va involucrar trinxeres i implacables atacs d’artilleria i coets en un camp de batalla fortament minat, així com enfrontaments casa per casa i atacs aeris que van destruir bona part de la ciutat.

La major part de la població d’abans de la guerra, de 70.000 o 80.000 persones, havia fugit feia molt temps. El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR) va dir que els que es van quedar sobrevivien en refugis subterranis sota forts bombardejos.

A les xarxes socials van aparèixer imatges de camps de batalla plens de cadàvers dels dos bàndols. La xifra de víctimes no es coneix, però funcionaris nord-americans calculen que han caigut desenes de milers de soldats russos, molts convictes reclutats pel grup Wagner. Els funcionaris russos també van afirmar que Ucraïna ha patit grans pèrdues. Reuters no pot verificar les xifres de baixes al camp de batalla.

Prigojin, amb unes forces de Wagner que van liderar la batalla per part russa, va publicar nombroses fotografies dels seus combatents morts, sovint com a part d’un intent de pressionar el Ministeri de Defensa de Rússia per obtenir més municions.

Zelenski va descriure la «fortalesa Bakhmut» com un símbol de rebel·lia que, segons va dir, estava dessagnant l’Exèrcit rus. Konrad Muzyka, un analista militar polonès que al març va visitar l’àrea de Bakhmut amb els seus col·legues, va dir després del seu viatge que pensava que ja no tenia sentit militar mantenir la ciutat tenint en compte el cost en pèrdues ucraïneses.

Abans la ciutat ja va ser testimoni de massacres: durant la Segona Guerra Mundial, les tropes nazis ocupants van portar 3.000 jueus a un pou de mina pròxim i el van tapiar, asfixiant-los.

¿Un impuls psicològic?

Si es confirma, Bakhmut seria la primera captura important de Rússia des del juliol de l’any passat i una victòria al camp de batalla que aixecaria la moral després d’una sèrie de derrotes. La seva pèrdua podria soscavar la moral d’Ucraïna, fins i tot si, com diuen els aliats de Kíiv, té poc valor estratègic.

Retenir la ciutat havia ajudat a mantenir el suport dels països occidentals, segons analistes nord-americans experts en l’Exèrcit rus. Zelenski va entregar al Congrés dels EUA una bandera de batalla firmada pels defensors de la ciutat quan va visitar la ciutat al desembre i li va dir a Associated Press al març que temia que una victòria russa a Bakhmut provoqués crides de la comunitat internacional i del seu propi país per demanar la pau, una cosa que no vol fer.

No obstant, Ucraïna es pot consolar amb el fet que va mantenir a ratlla les forces russes durant molt temps i va obtenir un preu molt alt per Bakhmut, cosa que suggereix que qualsevol intent rus d’ocupar més territori serà igualment costós.

¿Una victòria de Wagner?

La captura de la ciutat seria un impuls per als mercenaris més destacats de Rússia, el grup Wagner, i el seu fundador Prigojin, famolenc de publicitat. L’exconvicte de 61 anys i magnat de la restauració, que ha rebut sancions d’Occident, ha estat mirant de convertir l’èxit del seu equip al camp de batalla en influència política.

Notícies relacionades

Si bé creixents evidències suggereixen que el Kremlin s’ha mogut per frenar el que considera una excessiva influència política, ningú podria discutir que els mercenaris de Wagner, inclosos els convictes reclutats per Prigojin, han jugat un paper important com a tropes d’assalt.

Alguns experts militars occidentals creuen que l’objectiu d’Ucraïna era destruir Wagner com a força de combat a Bakhmut, i Prigojin va admetre que la seva força mercenària necessitaria suport addicional de l’Exèrcit regular per continuar avançant més enllà de la ciutat.