Amb instruccions per contactar

La CIA llança un vídeo per reclutar espies russos contra la guerra d’Ucraïna

  • Rússia apel·la a «ser un mascle» per reclutar més soldats contra Ucraïna

  • Vídeo | El cap dels Wagner, envoltat de cadàvers: «¡On és la puta munició!»

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència Central d’Intel·ligència dels EUA (CIA) ha llançat un vídeo per reclutar els russos descontents amb la guerra a Ucraïna i la vida a Rússia i demanar-los que actuïn com a confidents de Washington.

El vídeo, publicat aquest dimarts per la CNN, presenta un format cinematogràfic i, segons la cadena, és un nou esforç per capitalitzar el que els funcionaris d’intel·ligència dels EUA creuen que és una oportunitat «sense precedents» per convèncer els russos descontents amb el conflicte que ajudin a aturar-lo.

El material ha sigut llançat en un nou canal de la CIA a Telegram, una xarxa social molt popular a Rússia en què s’inclouen notícies sense filtrar.

El vídeo, que acaba oferint instruccions sobre com posar-se en contacte amb la CIA de manera anònima i segura, també ha sigut publicat en altres plataformes i xarxes socials, incloent-hi YouTube, Twitter, Instagram i Facebook.

Oportunitat històrica

Funcionaris de la CIA involucrats en el projecte van dir a la cadena CNN que la invasió russa d’Ucraïna ha creat una oportunitat històrica «perquè els russos vinguin a nosaltres i entreguin la informació que els Estats Units necessiten».

«Volíem transmetre als russos en el seu propi idioma que sabem què és el que estan vivint», va afegir el funcionari, que va parlar sota condició d’anonimat per discutir el delicat projecte.

Notícies relacionades

El funcionari va insistir que el vídeo no té la intenció de ser incendiari o generar disturbis entre la població en general, on el president rus, Vladímir Putin, encara disfruta d’un alt nivell de suport, sinó que s’adreça a persones que puguin estar indecises.

Les imatges apel·len al «patriotisme rus». El que la CIA creu que estan passant els russos, el que creu que els podria convèncer perquè es converteixin en actius, és el dubte, la falta de propòsit (de la guerra) i l’opressió que pateixen, va explicar la CNN.