Elecció presidencial turca

Turquia celebrarà per primera vegada una segona volta en unes presidencials

  • Turquia decidirà el futur d’Erdogan en una segona volta electoral

Turquia celebrarà per primera vegada una segona volta en unes presidencials
2
Es llegeix en minuts
Begoña González
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Les enquestes vaticinaven una victòria opositora aclaparadora. Van arribar a augurar fins i tot que no faria falta una segona volta per fer fora Recep Tayipp Erdogan del poder. Es van equivocar. Qui ha sigut president de Turquia els últims 20 anys es mantindrà, almenys dues setmanes més, al capdavant del país. Ahir diumenge es va imposar al candidat presidencial del Partit Republicà, Kemal Kiliçdaroglu, amb el 49% dels sufragis, davant el 45% que va reunir l’opositor. «Crec sincerament que continuarem servint al nostre poble en els pròxims cinc anys», va assegurar Erdogan davant una multitud aquest diumenge a la nit.

L’economia i la criticada gestió del terratrèmol no haurien perjudicat Erdogan tant com s’esperava. L’elecció que plantejaven alguns analistes com un plebiscit sobre la figura del president ha tornat a donar ales a les esperances del president de revalidar el seu poder. I és que la seva victòria s’ha construït sobre el suport que continua rebent a les províncies de l’interior del país, el vot a l’estranger i dels sectors més nacionalistes i islamistes. Erdogan ha guanyat a 51 de les 81 províncies del país, essencialment d’Anatòlia i les zones d’interior.

Respecte a les eleccions parlamentàries, que se celebraven també diumenge, van tenir un altre resultat. L’AKP i els seus aliats ultranacionalistes van aconseguir el 42% dels vots i 324 escons, de manera que, malgrat mantenir la majoria absoluta al Parlament, l’AKP en solitari ha obtingut el pitjor resultat de la seva història.

Segona volta

Cap dels candidats va obtenir el 50% que els hauria eximit de tornar a enfrontar-se a les urnes, de manera que el 28 de maig tornaran a protagonitzar una cita electoral. El Consell Suprem Electoral de Turquia (YSK) ha confirmat aquest dilluns els escrutinis no oficials de diumenge a la nit. No obstant, els resultats no són definitius. El Consell Suprem Electoral de Turquia ha explicat que a escala nacional ja s’han inclòs en el recompte més del 99% de les urnes, si bé el vot exterior encara voreja el 84%, un front a què s’aferra Erdogan per no descartar que pugui ser proclamat vencedor sense necessitat d’una segona volta el 28 de maig.

Per contra, Kiliçdaroglu ha acusat el partit d’Erdogan, l’AKP, de bloquejar el sistema. «Està contínuament impugnant les actes de la votació i bloqueja el sistema», ha afirmat. Diversos líders del partit han assegurat que, quan totes les paperetes s’hagin comptat, el candidat opositor estarà per davant, però tot està per veure. Els mapes de distribució de vot mostren que gairebé totes les províncies de la franja costanera del país, des d’Istanbul fins al Mediterrani, han recolzat Kemal Kiliçdaroglu.

Dos candidats

Notícies relacionades

La segona ronda, que, si fos necessària, se celebraria d’aquí dues setmanes, comptarà només amb els dos candidats més votats, ja que el tercer candidat en disputa, Sinan Ogan, que va obtenir el 5,2% dels vots, s’haurà de retirar de la contesa. El seu suport a algun dels candidats podria decantar la balança des d’abans de les votacions i podria augmentar la distància d’Erdogan o impulsar el candidat opositor per acostar-se al president.

La lira, per la seva banda, ha marcat aquest dilluns el valor històric més baix davant el dòlar i la Borsa d’Istanbul ha obert amb pèrdues davant la perspectiva que l’elecció del nou president es retardi.