Incident

La policia turca reté unes hores una secretària nacional de la CUP i el diputat de Bildu Jon Iñarritu

  • Unes eleccions disputades

  • Les dues dècades d’Erdogan al poder, en perill

La policia turca reté unes hores una secretària nacional de la CUP i el diputat de Bildu Jon Iñarritu

Sedat Duna

2
Es llegeix en minuts
ACN

La policia turca va retenir aquest diumenge fins a la matinada una de les secretàries nacionals de la CUP, Isa Chacón, i el diputat de Bildu pel Congrés Jon Iñarritu. Tots dos estaven exercint com a observadors internacionals en les eleccions presidencials a Turquia. Aquest dilluns al matí, Chacón, ja alliberada, es troba en direcció a Istanbul. Segons informa la CUP, li han fet comprar bitllets d’avió i la secretària nacional està custodiada per policies turcs i espanyols fins a prendre la connexió de vols. Chacón feia d’observadora internacional en les eleccions presidencials a Turquia i formava part d’una delegació organitzada pel Partit Democràtic del Poble d’Europa

Chacón i Iñarritu formaven part d’una delegació convidada pel Partit Democràtic del Poble (HDP), una força prokurda integrant de l’Aliança pel Treball i la Llibertat que s’ha presentat sota la sigla del Yeşil Sol Parti (YSP) per evitar-ne la possible il·legalització de la candidatura i que dona el seu suport al candidat opositor Kemal Kiliçdaroğlu.

Quan la diputada de la CUP Eulàlia Reguant va informar de la detenció, Chacón ja feia més de dues hores que estava sota custòdia en una comissaria de la ciutat de Siirt, al sud-est del país. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, va assegurar que el Govern havia contactat amb les autoritats turques i havia reclamat l’alliberament d’Isa Chacón.

Notícies relacionades

A part d’Isa Chacón, altres membres de la mateixa delegació estaven retinguts a la mateixa comissaria «per ordre de la fiscalia» i amb la documentació personal confiscada, segons va afegir Reguant, que va considerar que el que va passar té a veure amb el desenvolupament del recompte d’unes eleccions presidencials que decidiran el futur de Turquia.

Les eleccions poden marcar el final de les dues dècades de control d’Erdogan sobre el país. Les mesures poc ortodoxes adoptades pel líder del Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP) contra les successives crisis econòmiques, la depreciació de la lira enfront de l’euro i el dòlar i el creixement desbocat de la inflació han anat pressionant cada vegada més una ciutadania amb un poder adquisitiu que s’ha ensorrat els últims 10 anys.