Grup de mercenaris Wagner

El Parlament francès demana que es consideri Wagner com un grup terrorista

  • ¿Què és el grup Wagner de Rússia i quin és el seu paper en la guerra a Ucraïna?

El Parlament francès demana que es consideri Wagner com un grup terrorista

PMC Wagner

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Una mesura simbòlica i que pretén ser «dissuasòria». L’Assemblea Nacional francesa va aprovar aquest dimarts una resolució que demana la inscripció del grup paramilitar rus Wagner en la llista d’organitzacions terroristes de la Unió Europea. El Parlament francès va adoptar de manera unànime un text no vinculant que denuncia la violència contra la població civil per part de l’organització de mercenaris russos a Ucraïna, però també diversos països de l’Àfrica, com Mali o la República Centreafricana, on la presència creixent de Rússia incomoda especialment les autoritats franceses.

«Es tracta d’enviar un missatge polític i simbòlic amb una denúncia de Wagner i les seves activitats com a terroristes», va assegurar el diputat Benjamin Haddad, del grup Renaixement (partit del president Emmanuel Macron), que va impulsar la resolució. Aquesta ja havia rebut el suport de representants de la dreta republicana, del Partit Socialista i els verds. Com estava previst, va ser aprovada de manera unànime.

La resolució cita els serveis d’intel·ligència alemanys que van acusar Wagner d’«haver participat en execucions, mutilacions i en actes de tortura comesos contra civils a la localitat ucraïnesa de Butxa», considerada juntament amb Irpin –totes dues a la perifèria de Kíiv– com una de les localitats màrtir en la invasió russa d’Ucraïna.

El grup de mercenaris, liderat per l’oligarca Yevgeni Prigozhin, també té un rol preponderant en la devastadora batalla de Bakhmut, la més llarga del conflicte i convertida en un símbol de la guerra de desgast a l’est d’Ucraïna. A prop d’aquesta localitat del Donbass, va morir aquest dimarts en un bombardeig el periodista francès de l’Agència France-Presse (AFP), Arman Soldin. Una notícia que va generar commoció al país veí.

Una resolució amb la mirada posada en l’Àfrica

Notícies relacionades

Abans de França, els diputats a Lituània ja havien aprovat una resolució similar al març. El Parlament Europeu també va adoptar a finals de l’any passat un text no vinculant en què acusava Rússia de ser un «estat promotor del terrorisme», entre altres motius, pel seu suport a Wagner. 

La ministra francesa de Relacions Exteriors, Catherine Colonna, va reconèixer aquest dimarts que la resolució aprovada «no té cap efecte suplementari» des d’un punt de vista «estrictament jurídic». «Però no hem de subestimar la importància simbòlica d’una designació d’aquest tipus ni el caràcter dissuasori que podria tenir respecte d’alguns Estats temptats per recórrer» als serveis de Wagner. Unes declaracions que es referien, sens dubte, a la presència creixent del grup de mercenaris al continent africà.