Drama humanitari

La guerra al Sudan fa témer un auge en les migracions al Mediterrani central

Oenagés veuen possible un augment de les arribades, mentre l’ACNUR expressa preocupació per la situació als països fronterers amb el Sudan

  • Itàlia decreta l’estat d’emergència migratori durant sis mesos

La guerra al Sudan fa témer un auge en les migracions al Mediterrani central

EL TAYEB SIDDIG / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Organitzacions no governamentals i treballadors humanitaris han expressat la seva preocupació davant la possibilitat que augmentin els viatges de migrants a Itàlia a través del Mediterrani central, per la inestabilitat al Sudan. La raó, diuen, és l’esclat del conflicte en aquest país, cosa que amenaça amb nous moviments poblacionals

«Si hi ha inestabilitat en un país, el normal és que les persones es moguin», ha argumentat Francesco Creazzo, de Sos Méditerranée. Per aquesta raó, «el que és possible, i molt probable, és que augmentin les sortides», ha afegit, al ser preguntat per aquest diari. De fet, segons l’oenagé, alguns migrants procedents del Sudan ja han arribat en els últims dies a la ciutat italiana de Bari (sud), tal com es va informar a través d’un comunicat.

Entrevistada per Efe, la infermera Marika Borettaz, de l’equip mèdic del Cos de l’Orde de Malta, ha fet declaracions similars. «Sí, segur que hi haurà un augment perquè ja abans d’aquesta crisi el Sudan era un dels països dels quals ja rebíem més immigrants, per la qual cosa de segur que hi haurà un augment d’aquesta nacionalitat en les arribades a les nostres costes», ha afirmat Borettaz, que actualment es troba operant amb la Guàrdia Costanera i la Guàrdia de Finanza italianes en el rescat d’immigrants al Mediterrani central.

El Txad, al límit

Des de la tardor de l’any passat els desembarcaments de migrants a Itàlia han augmentat de forma constant, segons el Ministeri d’Interior transalpí. Tan sols des d’inicis d’any, el país ha rebut unes 36.000 persones provinents de la ruta del Mediterrani central, quatre vegades més que les del 2022 i el 2021.

El Sudan, de moment, no figura entre les 10 primeres nacionalitats declarades pels migrants en el moment del desembarcament a Itàlia. No obstant, el Sudan és fronterer amb Egipte, país que figura tercer en aquesta mateixa llista. I, en una nota del 20 d’abril, l’agència de l’ONU per als Refugiats (ACNUR) s’ha manifestat «greument» preocupada per les conseqüències de noves persones refugiades procedents del Sudan a un altre país fronterer, el Txad.

«A l’est del Txad ja viuen més de 400.000 persones refugiades procedents del Sudan i les noves arribades suposen un desafiament addicional per als serveis públics i els recursos del país, que es troben al límit de la seva capacitat», ha advertit l’ACNUR.

Lampedusa, plena

Notícies relacionades

Amb aquest escenari com a teló de fons, el ministre d’Interior italià, Matteo Piantedosi, ha viatjat aquest dimarts a l’illa siciliana de Lampedusa, a la qual en les passades hores van arribar 23 embarcacions amb gairebé 900 migrants a bord. No obstant, el pla del Govern italià, que dies enrere va declarar l’estat d’emergència migratòria per la situació, és encara incert.

De fet, el centre d’acollida de Lampedusa, amb capacitat per a 400 immigrants, es troba des de fa setmanes ple i en aquests moments allotja més de 2.200 persones que segueixen a l’espera de ser traslladades a altres estructures del país.