Guerra a Ucraïna

Brussel·les rebutja el veto unilateral de Polònia i Hongria a les importacions de gra d’Ucraïna

La Comissió Europea recorda que les accions unilaterals no són acceptables però prepara un nou paquet d’ajudes per alleujar els agricultors dels països afectats per la caiguda de preus

Brussel·les rebutja el veto unilateral de Polònia i Hongria a les importacions de gra d’Ucraïna

REUTERS/Johanna Geron

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La decisió anunciada aquest cap de setmana per Polònia i Hongria de vetar la importació de gra i altres productes agrícoles procedents d’Ucraïna fins al 30 de juny ha portat la Comissió Europea a recordar als governs d’aquests països que la política comercial és una competència exclusiva de la UE i que no hi caben les «mesures unilaterals» anunciades per Varsòvia i Budapest, malgrat l’impacte en els preus que està tenint l’excés de cereals i d’altres productes als països fronterers amb Ucraïna. «La política comercial és competència exclusiva de la Unió Europea i les decisions es prenen a escala europea. Les accions unilaterals no són acceptables. En temps tan difícils, és crucial coordinar i alinear totes les decisions dins de la UE», ha advertit la portaveu de Comerç, Miriam García Ferrer.

Malgrat aquest avís la Comissió Europea ha eludit tirar més llenya al foc i s’ha limitat a explicar que està en contacte amb les autoritats dels dos països per entendre l’abast de les mesures anunciades. També descarten parlar de possibles sancions. «Països com Polònia i d’altres de fronterers (amb Ucraïna) han fet tot el que poden. No es tracta de sancionar, sinó de trobar solucions partint de la legislació europea, en interès dels ucraïnesos i els europeus», ha replicat Eric Mamer, portaveu de la presidenta Ursula von der Leyen, en relació amb les possibles conseqüències d’una vulneració de la legislació europea. 

Els productes agrícoles ucraïnesos es beneficien des de juny de l’any passat d’una exempció de quotes i aranzels que la Comissió Europea ha proposat prolongar un any més, fins al juny del 2024. La proposta, que es discuteix aquesta setmana des del punt de vista tècnic segons han explicat fonts europees, s’emmarca en les mesures de suport a Kíiv, després de la decisió de Rússia de bloquejar els ports del mar Negre, i ha generat malestar als països veïns, que han registrat un enfonsament en els seus preus.

És el cas de Polònia, un dels principals suports d’Ucraïna a la UE, i d’Hongria però també de Bulgària, Romania i Eslovàquia, els responsables d’Agricultura dels quals han sol·licitat per carta a la Comissió la reintroducció dels aranzels i han anunciat la seva intenció de promoure mesures similars a les de Varsòvia i Budapest. «Eslovàquia suspèn temporalment les importacions de gra i altres productes seleccionats d’Ucraïna», ha anunciat aquest dilluns el seu primer ministre, Eduard Heger. En el cas

Ajudes europees als afectats

Notícies relacionades

Per fer front a les queixes l’Executiu comunitari va aprovar al març, en un termini extremadament ràpid de tot just 10 dies, un paquet d’ajudes per ajudar els països afectats a lidiar amb l’excés d’importacions agrícoles ucraïneses. En total, 56,3 milions d’euros distribuïts entre Polònia (29,5 milions), Bulgària (16,75 milions) i Romania (10,05 milions) per compensar els agricultors afectats per les pèrdues econòmiques generades per les importacions de cereals i llavors oleaginoses. «Les disrupcions comercials per l’agressió de Rússia no haurien de tenir lloc a costa dels agricultors dels països veïns», va al·legar llavors l’Executiu comunitari. 

La Comissió Europea, segons ha confirmat la portaveu, treballa ja en un nou segon paquet d’ajudes tot i que no ha avançat ni possibles quantitats ni sota quins criteris es distribuiran les ajudes. «El que és important destacar és que estem tenint en compte l’impacte de l’augment de les importacions als països de primera línia i estem agraïts que aquests països ens han estat ajudant, recolzant Ucraïna per moure els productes fora a causa del bloqueig d’altres ports de sortida a causa de la guerra», han explicat les mateixes fonts.