Guerra d’Ucraïna

El camp polonès va en contra de la UE i col·lapsa el cereal ucraïnès

El camp polonès va en contra de la UE i col·lapsa el cereal ucraïnès

EFE/EPA/STR

3
Es llegeix en minuts

Les protestes dels agricultors polonesos contra la decisió de la Unió Europea (UE) d’eximir d’aranzels els productes agrícoles d’Ucraïna han derivat en un col·lapse del trànsit de cereals i altres mercaderies ucraïneses cap a territori europeu. Després de setmanes de tensions, el Govern de Varsòvia, dirigit per l’ultraconservador partit Llei i Justícia (PiS), va optar aquest cap de setmana per prohibir no només la importació de gra i altres productes agraris, sinó també el trànsit pel seu territori, almenys fins al 30 de juny.

Gairebé immediatament, Hongria va adoptar la mateixa decisió, cosa que dificulta fins a gairebé la paralització el transport terrestre dels cereals d’Ucraïna, potència mundial exportadora de gra.

La via a través del mar Negre funciona només a batzegades, malgrat l’acord assolit amb Rússia, per mediació de Turquia i l’ONU, perquè es respectin uns corredors marítims per a aquests transports. La pròrroga acordada fa unes setmanes entre Kíiv i Moscou és precària, ja que els dos països mantenen versions diferents sobre la seva durada i abast.

La decisió ara de Varsòvia deixa en l’aire la viabilitat de la principal alternativa terrestre, per la qual des de l’inici de la invasió russa havien circulat dos terços de les exportacions de gra ucraïnès.

El Govern del primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, insisteix que la mesura és temporal i que no va en contra de Kíiv, sinó de la decisió de la UE d’alliberar d’aranzels el gra ucraïnès sense pensar en les conseqüències a escala nacional. La supressió dels aranzels europeus per a Kíiv va desencadenar les protestes del camp polonès, que veu com s’acumulen al seu país gra i altres béns alimentaris a preus avantatjosos, mentre no troba sortida per als propis.

No es tracta únicament del cereal, destinat a altres països europeus o cap a l’Àfrica, sinó també de fruites i verdures, lactis i una llarga llista de productes.

Ja va caure un ministre

Les protestes del camp es van cobrar ja el cap d’un ministre d’Agricultura, Henryk Kowalczyk, que va presentar la seva dimissió fa 10 dies. Va anar coincidint amb la visita a Varsòvia del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Era el seu primer viatge oficial des de l’esclat de la guerra a la capital de Polònia, el principal aliat europeu de Kíiv. Varsòvia ha brindat fins ara un suport infrangible al país agredit per Rússia, tant quant a l’acollida de milions de refugiats com a l’ajuda militar, inclosos carros de combat Leopard 2 i caces Mig-29.

Zelenski va ser rebut llavors pel seu homòleg polonès, Andrzej Duda, entre expressions de màxima solidaritat i el compromís de nous enviaments d’aquests avions de combat. Tots dos van mirar de passar de puntetes sobre el conflicte del camp, malgrat que aquell mateix dia Kowalczyk era rellevat en el lloc pel nou titular d’Agricultura, Robert Telus.

Notícies relacionades

El malestar del camp és una cosa que no pot permetre’s el PiS aquest any electoral. A la tardor se celebraran eleccions legislatives a Polònia, país eminentment agrícola. L’ultraconservador partit de Morawiecki –i de Duda, tot i que formalment va accedir a la presidència com a independent-– va guanyar els comicis parlamentaris del 2019 però no té la majoria del Senat. Sent la pressió de l’opositora Plataforma Cívica (PO), entre els aliats de la qual hi va haver fa quatre anys l’anomenat Partit dels Camperols (SPL).

El PiS no li pot fallar al camp, però tampoc pot deixar col·lapsat el gra ucraïnès. A Hongria li va bé compartir la prohibició, ja que no és exactament entre els aliats occidentals de Kíiv. A la recerca d’una solució per desbloquejar almenys el trànsit de mercaderies s’espera aquest dilluns la visita a Varsòvia del ministre d’Agricultura ucraïnès, Mykola Solskyi.