Batalla a Khartum
Els metges del Sudan confirmen «un gran nombre de morts» pels combats entre l’Exèrcit i paramilitars
Denuncien la mort de persones «atrapades en els enfrontaments» pel control dels principals edificis de la capital del país
El grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR) i l’Exèrcit sudanès s’han acusat mútuament aquest dissabte d’haver atacat les seves respectives unitats després de setmanes de tensió entre les dues parts, en el que suposa una greu escalada al país. El Comitè de Metges del Sudan ha confirmat aquesta tarda que aquests combats ja han deixat «un gran nombre de màrtirs i ferits» impossible de concretar de moment pel caos i la violència regnants. Fins ara, l’organisme només ha pogut concretar almenys tres civils morts i nou ferits durant les primeres hores de les hostilitats, però adverteix que són molts més.
Les Forces Aèries han començat a bombardejar posicions de les FAR després que aquestes avancessin en una batalla campal i afirmessin haver ocupat el Palau Presidencial i l’aeroport de Khartum, entre diversos punts estratègics de la capital del Sudan.
L’Exèrcit va assenyalar en un altre comunicat que en aquests bombardejos han destruït el campament de Soba, el lloc on aquest matí han començat els atacs.
«Confirmem que hi ha un gran nombre de màrtirs i una gran quantitat de persones ferides que segueixen atrapades a causa dels enfrontaments», ha fet saber el Comitè de Metges del Sudan, font habitual d’organismes internacionals durant altres episodis de violència al país africà, a la seva pàgina de Facebook.
«Fem una crida a totes les forces per aturar els enfrontaments immediatament i obrir un trajecte segur perquè els ferits puguin rebre atenció mèdica», ha afegit.
Atac brutal
Les FAR van acusar l’Exèrcit sudanès de llançar una acció contra aquesta base de Soba i ho van qualificar d’«atac brutal», mentre que les Forces Armades van assegurar que ho van fer en resposta a un atac que les FAR havien portat a terme prèviament a Khartum. Així mateix, aquest grup armat ha fet una crida al «poble sudanès i a l’opinió pública internacional i regional perquè condemnin aquest comportament covard».
Per la seva banda, el portaveu de l’Exèrcit sudanès, Nabil Abdullah, va dir a la ràdio oficial Omdurman: «Les Forces de Suport Ràpid van atacar les nostres forces a diversos llocs, i això requeria una resposta», sense donar més detalls.
Testimonis directes han assenyalat que hi ha hagut també un tiroteig als voltants del quarter general de l’Exèrcit i la residència del líder militar i president del Consell Sobirà, Abdel Fattah al-Burhan. Així mateix, l’Exèrcit ha tancat les carreteres que condueixen al Palau de la República amb vehicles blindats, segons les fonts.
Tres persones mortes
A primera hores de la tarda es confirmava la mort d’almenys tres persones. Durant tota la jornada ha regnat el caos i la confusió sobre la magnitud de l’enfrontament militar. Després que circulés la notícia que les FAR s’havien apoderat del Palau Presidencial, l’Exèrcit va negar l’acció i va assegurar que el grup paramilitar s’estava veient afectat per nombroses baixes i desercions.
«Les Forces de Suport Ràpid difonen notícies falses des de fora del Sudan i reclamen el control de la Comandància General i el Palau de la República», han assenyalat les Forces Armades sudaneses en un comunicat, en què es refereixen obertament a les FAR com a «grup rebel».
En un altre comunicat, les unitats castrenses van admetre que membres de les Forces de Suport Ràpid estaven pressionant les seves unitats per controlar els principals edificis del país, però advertien: «Mentre alguns dels seus soldats i oficials fugen i deixen les armes al carrer, d’altres entren als barris residencials per refugiar-se entre els ciutadans».
Reacció internacional
Aquest esclat bèl·lic ha provocat una ràpida reacció de la comunitat internacional. El Govern espanyol ha instat els espanyols residents al Sudan a quedar-se als seus domicilis per protegir-se dels combats. Així mateix, el Ministeri d’Exteriors ha assenyalat en un comunicat que està seguint de prop la crisi desencadenada al país africà i que està «en contacte permanent amb els ciutadans espanyols que són al Sudan».
Per la seva banda, l’enviat especial de la missió de les Nacions Unides al Sudan, Volker Perthes, ha condemnat «enèrgicament» l’esclat dels combats al Sudan i ha demanat «l’aturada immediata» de les hostilitats entre l’Exèrcit i el grup paramilitar Forces de Suport Ràpid (FAR).
A aquesta crida s’ha afegit l’Alt Representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, que ha reclamat a totes les forces implicades que posessin fi a la violència immediatament al Sudan i ha confirmat en un tuit que tot el personal de la UE al país es troba sa i estalvi.
Alarming news of fighting in #Sudan. The EU calls on all forces to stop the violence immediately.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) 15 de abril de 2023
An escalation will only aggravate the situation. Protection of citizens is a priority.
All EU staff in the country is safe and accounted for.
El secretari d’Estat dels Estats Units, Antony Blinken, ha afirmat des del Vietnam, on és de visita, que tot i que la situació al Sudan és «fràgil», encara «hi ha una oportunitat real de lluitar per una transició cap a un govern civil».
Wagner, present
Diversos informes militars occidentals han assenyalat la presència de forces de la milícia privada russa del Grup Wagner al país, que estarien donant assessorament en matèria de guerra antiinsurgència. Els mateixos informes, majoritàriament d’origen nord-americà i emesos al llarg del primer any de la invasió russa d’Ucraïna, han indicat que Rússia ha promocionat Wagner al Sudan a canvi de tenir accés a riqueses minerals
Així, mercenaris de Wagner haurien estat rotant des de març del 2022 al voltant de l’aeroport de Khartum i d’una explotació aurífera a Al-Ibaidiya, amb una llicència que vinculen amb la firma russa Meroe Gold, que és objecte de sancions internacionals des de l’agressió russa a Ucraïna.
Una vinculació entre Meroe Gold i el Grup Wagner ha sigut ratificada pels documents de sanció del Departament del Tresor dels Estats Units.
Antecedents del conflicte
Aquest enfrontament ha esclatat després del col·lapse de les negociacions per aconseguir un acord de transició a un govern civil després de l’enderrocament del dictador Omar al-Bashir el 2019 i un posterior cop d’Estat militar dos anys després.
Els líders de l’Exèrcit i les RSF s’havien distanciat les últimes setmanes per la seva incapacitat de definir l’estructura del futur Exèrcit del Sudan, que quedaria sota aquest nou comandament civil. Aquestes discrepàncies han acabat degenerant en un conflicte obert amb combats pels carrers principals de la capital, així com a l’aeroport de la ciutat.
Fa dos dies, l’Exèrcit sudanès va advertir que el país està travessant una «conjuntura perillosa» que pot portar al conflicte armat després que es «mobilitzessin» unitats de les FAR, el grup paramilitar més poderós del Sudan, a la capital Khartum i altres ciutats.
«Hemedti» va mostrar ahir la seva disposició de buscar una solució a la tensió generada sense que hi hagi un «vessament de sang», segons van informar oficials sudanesos que actuen com a mediadors entre els militars.
Notícies relacionadesAquesta mobilització es va produir enmig de negociacions per arribar a un acord polític definitiu que posi fi a cop del 2021, un pacte amb una firma que ha sigut posposada dues vegades aquest abril precisament per les tensions entre l’Exèrcit i les FAR.
Les FAR van sorgir de les milícies Yanyawid, acusades de cometre crims de lesa humanitat durant el conflicte del Darfur (2003-2008).
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- El somriure de l’‘Un, dos, tres…’ que va viure amb el dolor
- Educació a catalunya Mireia Dosil i Carles Granell: "Urgeix un grau d’Educació Matemàtica i l’especialitat a primària"
- ‘Top 10’ d’‘influencers’ a la 080
- Catalunya es proposa integrar la immigració barri a barri
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El Barça suma una treballada victòria en la visita al Laguna Tenerife (91-95)
- Ruth Chepngetich firma una marató per a l’eternitat
- Sinner reafirma el número 1 de l’any al guanyar Djokovic
- La sobrecàrrega castiga el futbol