El pols de Macron

França viu les últimes protestes abans de la decisió clau sobre la reforma de les pensions

El Consell Constitucional ha de fer pública divendres la seva resolució sobre la polèmica llei

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Els francesos van començar a manifestar-se de nou aquest dijous contra la impopular reforma de les pensions del president liberal Emmanuel Macron, en un últim intent per fer pressió un dia abans de la decisió determinant del Consell Constitucional.

«Volem pressionar-los, tot i que sabem que el Consell Constitucional no anirà a favor nostre», va dir Hervé Bordereau, de 57 anys, durant el bloqueig d’una planta incineradora a prop de París. Després de registrar protestes al matí, les autoritats van prohibir qualsevol manifestació davant la seu de la institució a prop del Museu del Louvre a partir de dijous a la nit.

Els sindicats i una majoria dels francesos, segons els sondejos, volen que el Govern faci marxa enrere a retardar l’edat de jubilació de 62 a 64 anys per al 2030 i a avançar al 2027 l’exigència de cotitzar 43 anys, i no 42, per cobrar una pensió completa.

La negativa de Macron

Però Macron s’hi nega. «El país ha de continuar avançant», va dir dimecres des d’Amsterdam, on va anunciar que proposarà una reunió als actors socials per veure com «continuar endavant» independentment de la decisió del Consell Constitucional.

No obstant, la tasca no s’anuncia fàcil. Elconflicte social es troba enquistat i la relació es va tensar en les últimes setmanes amb els líders sindicals, sobretot amb el moderat Laurent Berger, de la Confederació Francesa Democràtica del Treball (CFDT).

Més enllà de la reforma que vol veure en vigor en els pròxims mesos, el mandatari, de 45 anys, es juga poder aplicar el seu programa durant el seu segon mandat fins al 2027. Símbol de la importància que li atorga, Macron va decidir el 16 de març imposar per decret la seva reforma, davant el temor de perdre la votació al Parlament, on no té majoria absoluta, cosa que va provocar una radicalització de les protestes.

Tot i que la mobilització va arribar a comptar el 7 de març amb entre 1,28 milions de manifestants, segons la policia, i 3,5 milions, per al sindicat CGT, les autoritats esperen entre 400.000 i 600.000 aquest dijous, en la dotzena jornada.

La vaga en sectors clau com el transport i l’energia també té un abast més petit, si bé els escombriaires de París preveuen reprendre la seva aturada, després que una d’anterior de tres setmanes deixés fins a 10.000 tones d’escombraries acumulades als carrers.

Liceus i universitats de França es van despertar aquest dijous amb bloquejos i els accessos per carretera a diverses ciutats de l’oest com Caen, Brest i Rennes van registrar pertorbacions de manifestants.

A l’espera dels «savis»

Els sindicats van advertir que el conflicte social obert amb la reforma de les pensions va provocar una «crisi democràtica» i va beneficiar la ultradretana Marine Le Pen, que amb la seva oposició silenciosa puja en els sondejos.

En aquest context, els nou «savis» del Constitucional deuen pronunciar-se divendres a la tarda sobre la validesa de la reforma i sobre una petició de referèndum sobre l’edat de jubilació sol·licitat per l’oposició d’esquerra.

Els observadors consideren poc probable una anul·lació total de la reforma i advoquen més aviat perquè se n’anul·lin parts que, depenent de quines i del seu abast, podrien reforçar el reclam dels sindicats d’una retirada de la llei.

El vistiplau a la consulta podria reconduir la mobilització, ja que el seu primer repte seria obtenir les 4,87 milions de firmes necessàries per a la seva celebració, tot i que la líder de la Confederació General del Treball (CGT), Sophie Binet, va indicar aquest dijous que les manifestacions continuaran.

El primer de maig a la vista

Entre les hipòtesis estudiades pels sindicats després de la decisió del Consell Constitucional figuren manifestacions per al Primer de Maig, amb motiu del Dia Internacional dels Treballadors, i fins i tot la convocatòria d’una marxa gegant a París.

Notícies relacionades

«Caldrà esperar què passa demà», va indicar a l’AFP Philippe Simon, un sindicalista de la Unió Nacional de Sindicats Autònoms (UNSA) de 56 anys, durant un bloqueig a l’entrada d’un parc logístic de Rennes, i que va dir que estava disposat «a anar a París» a manifestar-se.

França és un dels països europeus on l’edat de jubilació és més baixa, sense que els règims siguin completament comparables. El Govern assegura que la seva reforma busca evitar un futur dèficit a la caixa de les pensions.