Polèmica a Londres

Londres reclourà els immigrants sense papers en un claustrofòbic barco

El barco no té coberta per passejar, estarà atracat a Portland, al sud del país, i forma part del pla dels ‘tories’ per convertir el país en un lloc hostil per a la immigració

Londres reclourà els immigrants sense papers en un claustrofòbic barco

EL PERIODICO

3
Es llegeix en minuts

El Govern de Rishi Sunak ha anunciat plans per recloure els immigrants que entrin al país de forma il·legal en un barco a l’espera de poder-los deportar a Ruanda. Es tracta del Bibby Stockholm, un vaixell que només compta amb habitacions, sense coberta ni espai per caminar, amb capacitat per a 500 persones que ja va ser utilitzat a Holanda per acollir sol·licitants d’asil cap al 2005 i va ser molt criticat per les claustrofòbiques condicions a què estaven sotmesos els immigrants.

L’embarcació és utilitzada en aquests moments per allotjar operaris que treballen en perforacions petroleres a alta mar. Amnistia Internacional ha demanat a Sunak que abandoni la idea. Gairebé segurament la decisió serà portada als tribunals per organitzacions de refugiats per no oferir les condicions humanes bàsiques per a persones sotmeses al trauma i l’estrès d’haver hagut de fugir d’una guerra. Molts dels il·legals que arriben al Regne Unit procedeixen de països com Síria, l’Iraq o l’Afganistan.

El Bibby Stokholm estarà atracat al port de Portland, al costat del de Weymouth, al sud d’Anglaterra, i el diputat conservador de la zona s’ha queixat pel mal que la seva presència podria causar als comerciants de la localitat. A Weymouth ja hi va haver una presó flotant durant vuit anys, de 1997 al 2005, moment en què es va obligar a desmantellar-la per no tenir les condicions bàsiques per als presos, com ara espai per poder estirar les cames o aire lliure.

El Govern defensa que sí que es donen les condicions per aquests immigrants. La decisió és dins el pla de Sunak (heretat de Boris Johnson i Liz Truss) de convertir el Regne Unit en un lloc hostil per als immigrants, perquè pensin que no val la pena jugar-se-la amb pastera al canal de la Mànega per arribar a territori britànic. L’objectiu és poder acabar amb la crisi d’immigrants que assola el país per l’entrada massiva de sensepapers.

L’origen d’aquesta crisi és el Brexit, malgrat que el Govern britànic ho atribueix al context internacional. Abans del Brexit, entraven 800 il·legals i l’any passat es va arribar als 45.000Des que es va consumar la sortida de la Unió Europea (UE), s’ha multiplicat la immigració il·legal perquè ha deixat de funcionar la convenció de Dublín, que regulava la deportació als països de procedència i les peticions d’asil de tots els estats membre de la UE. Aquests acords permetien, per exemple, traslladar a França els immigrants indocumentats que arribaven al Regne Unit perquè tramitessin des d’allà les seves sol·licituds d’asil. Ara es queden al Regne Unit.

Altes xifres i cost

S’espera que aquest any es doblin els sensepapers. Des que va començar l’any ja n’han entrat 4.000. En aquests moments hi ha 90.000 sol·licitants d’asil al país pendents d’una resposta. Estan allotjats en hotels i el seu manteniment costa 7 milions d’euros, segons ha explicat el Govern. El cost d’aquest barco per a 500 persones és d’uns 35.000 euros diaris. També s’estan habilitant bases militars i edificis en desús per poder traslladar tots aquests sensepapers, oferint-los només el més bàsic, per reduir els costos.

Notícies relacionades

La intenció a mitjà termini de Sunak i la seva ministra d’Interior, Suella Braverman, és enviar tots els il·legals que entrin al país a Ruanda, el país africà amb qui l’any passat va firmar un acord per deportar tots els il·legals. Els avions amb refugiats amb destinació a Ruanda van ser frenats pels tribunals britànics i europeus

Al desembre, el Suprem britànic va autoritzar els vols, però segueixen sent apel·lats en els tribunals britànics cas per cas i bloquejats en el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg. El mes passat Sunak va presentar una llei per donar poders a la ministra d’Interior per poder deportar a Ruanda i tercers països tots els sensepapers que entressin a partir del 7 de març, que és quan va ser presentada la proposta de llei, que serà aprovada en els pròxims mesos i que el Govern va reconèixer que podia no ser legal. El Bibby Stokholm és un moviment més en aquesta línia ultraconservadora del Govern.