Escàndol de les festes

Johnson manté que no va mentir al Parlament sobre el ‘Partygate’

Johnson manté que no va mentir al Parlament sobre el ‘Partygate’

PETER NICHOLLS / REUTERS

3
Es llegeix en minuts

Durant més de tres hores l’ex primer ministre britànic, Boris Johnson, va prestar declaració davant la comissió de privilegis del Parlament, que està investigant si Johnson va mentir de forma deliberada al Parlament sobre les festes il·legals de la covid que es van celebrar a la seva residència oficial de Downing Street durant els moments més durs del confinament el 2020 i 2021. Durant aquestes quatre llargues i intenses hores va ser interrogat pels 10 membres que integren la comissió, la majoria conservadors, i que fa 10 mesos que es dediquen a la indagació.

Johnson va iniciar la declaració jurant sobre una Bíblia que diria la veritat i res més que la veritat en presència de Déu. El primer que va dir va ser negar que havia mentit al Parlament els dies 1 i 8 de desembre del 2021 quan va assegurar i reassegurar que no s’havia saltat les regles de la covid en les reunions i festes que es van celebrar a Downing Street. La seva defensa era que en aquell moment creia que es respectaven i que ningú l’havia avisat. El seu testimoni, no obstant, contradeia la declaració prèvia d’altres oficials que treballaven per a Johnson.

L’ex primer ministre va explicar que abans que la funcionària Sue Gray publiqués el maig del 2022 les conclusions de la investigació interna del partit hi havia una «creença general» al número 10 que s’havien complert les regles durant la pandèmia. Va dir que no va poder corregir la seva declaració al Parlament abans perquè no sabia que s’havien infringit les regles fins que va acabar l’informe de Sue Gray o la investigació de la policia, que va acabar imposant més de cent sancions, entre les quals a Johnson, la seva dona i el seu llavors ministre de Finances i actual primer ministre, Rishi Sunak. Va ser llavors quan Johnson va rectificar davant el Parlament i va demanar perdó, tot i que va dir, com manté ara, que creia que eren reunions de feina.

Festa d’aniversari

Entre les reunions més polèmiques investigades hi havia la seva festa d’aniversari i una reunió al jardí a la qual van assistir dotzenes de persones. El seu secretari personal, Martyn Reynolds, havia enviat un correu a més de cent persones convidant-les i incloent-hi el missatge «porta la teva pròpia beguda». Johnson va assegurar que no havia vist el missatge i que entenia que les begudes del jardí eren per «agrair al personal la seva feina, òbviament en una àrea ventilada». I va afegir que es va assabentar de l’esdeveniment amb molt poca anticipació.

«Havia sigut un moment molt difícil, va ser un dia en què el secretari del gabinet acabava de renunciar. Crec que els funcionaris públics necessitaven sentir que el Govern estava funcionant i sentir-se agraïts i motivats per la seva feina i això va ser el que vaig fer», va explicar. En aquells moments estaven prohibides les reunions exteriors de més de sis persones. Li van recordar que tant Martyn Reynolds com Lee Cain, director de Comunicació de Johnson, el van advertir que es podien saltar les regles, però ahir Johnson ho va negar.

¿Va mentir de forma intencionada?

Notícies relacionades

Si el tribunal conclou que va mentir de forma intencionada o imprudent i que va cometre desacatament, podria recomanar la suspensió temporal de Johnson com a diputat ja que continua ocupant un escó des que va ser forçat a dimitir com a primer ministre el mes de setembre. O fins i tot podria ser expulsat del Parlament. Johnson ja va intentar canviar les normes pels casos de desacatament quan era primer ministre i es va iniciar la investigació parlamentària.

Hi ha una norma no escrita al Parlament que obliga a deixar el seu escó de forma voluntària a aquells que menteixin al Parlament. Johnson no té cap intenció de dimitir com a parlamentari. Si el suspenguessin o l’expulsessin, seria la fi de la seva carrera política i Johnson continua tenint esperances de tornar a la primera línia política. Ja ho va intentar el mes d’octubre, quan va valorar presentar-se a les primàries, però es va trobar amb la falta del suport suficient del seu partit. La comissió va presentar les conclusions el mes passat i concloïa que Johnson havia mentit al Parlament. La d’ahir va ser la seva oportunitat per defensar-se. Els membres de la comissió ara han de deliberar el veredicte final.