Polèmica al país sud-americà

Henry Sanabria: el director de la Policia de Colòmbia que diu que ha vist el diable i practica exorcismes

El general parla d’«infestació demoníaca», critica el preservatiu i la comunitat LGTBI i col·loca el Govern d’esquerres en una situació incòmoda

Henry Sanabria: el director de la Policia de Colòmbia que diu que ha vist el diable i practica exorcismes

DANIEL MUNOZ / AFP

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Colòmbia va registrar l’any passat 264 morts violentes menys que el 2021. El general Henry Sanabria, que va prendre possessió com a director de la Policia el 2 d’agost passat, pocs dies abans de l’arribada de Gustavo Petro a la presidència, no sembla ser aliè a aquesta petita tot i que valorada reducció dels assassinats, que en total van passar de ser-ne 14.160 a 13.896, segons el Ministeri de Defensa. Però Sanabria es troba en el centre d’una tempesta insòlita des que, a cavall del seu catolicisme vuitcentista, ha reivindicat la pràctica de l’exorcisme en la força de seguretat i ha carregat contra l’ús del preservatiu i fins i tot les nits de Halloween. No es va tractar d’un gir antimperialista, sinó d’un rampell més pròxim a les històries de Harry Potter. Sanabria considera aquestes festes d’origen nord-americà una estratègia satànica que, darrere de les disfresses i els confits, porten els infants pel camí de l’ocultisme.

Tot va començar dies enrere, quan Sanabria va assegurar a la revista Semana haver «vist» i «percebut» el diable. Per això, va dir, la importància de comptar en la policia amb una pràctica per neutralitzar les forces malignes com l’exorcisme. «Ho hem fet, per descomptat, amb l’acompanyament del bisbat castrense». El general va parlar de la «infestació demoníaca» que pot afectar les persones. «A la nit, els apareixen rascades i blaus. No fan mal. Ho han somiat i l’endemà es lleven amb això».

Escut contra les mofes

D’alguna manera, Sanabria intueix que el seu combat personal contra les expressions satàniques sol ser objecte de mofes. Creu que apartar Beelzebub és una tasca més important que prestar orelles a les desqualificacions. La seva religiositat és més forta que el sarcasme. De fet, afirma disfrutar dels atacs. «Més persones tenen ganes de llegir la Bíblia i em santifica».

El cap de la policia mai va voler ser sacerdot, sinó vestir l’uniforme que engalana amb el grau més important de la institució. Quan el critiquen pels seus crucifixos i la seva inclinació a senyar-se, Sanabria recorda que l’article 19 de la Constitució és taxatiu: «Tots som lliures de professar la nostra fe de manera lliure».

Malestar públic

Les expressions de Sanabria han provocat enrenou a les xarxes socials, especialment per haver considerat que el preservatiu era un mètode abortiu, «sobretot per als casats per l’Església». Quan va manifestar el seu neguit per l’existència de 12.000 policies amb el VIH i la presència en la força de persones que pertanyen a la comunitat LGTBI, el van qualificar d’homòfob. «Amb tants desafiaments per enfrontar la criminalitat i millorar la seguretat en ciutats i departaments, i el director de la Policia de Colòmbia dedicat a donar les seves apreciacions personals, a més esbiaixades, discriminatòries i mancades de rigor científic», s’ha queixat l’alcaldessa de Bogotà, Claudia López Hernández. «Estan en mora el president Petro i el seu ministre de Defensa a cridar a l’ordre el comandant de la policia. Una cosa és ser creient (jo ho soc) i una altra de diferent pretendre que amb exorcismes es pugui enfrontar el crim», ha assenyalat l’historiador Juan Carlos Florez.

Resposta del Govern

El ministre de Defensa, Iván Velásquez, ha intervingut en la controvèrsia pública. «Hi ha situacions en què és preferible que servidors de l’Estat no s’expressessin de manera tan extravertida; un funcionari d’Estat ha de tenir molta mesura perquè les seves declaracions poden incidir en situacions de més complexitat», ha recomanat.

Petro s’ha trobat amb la polèmica al tornar de Santo Domingo, on va tenir lloc la XXVIII Cimera Iberoamericana. Ha hagut de fer la tasca d’un equilibrista per parlar sobre Sanabria. «La Policia en aquest moment ha aconseguit avenços en interdicció de drogues. Ha tingut un paper molt important en resolució pacífica de conflictes com al Baix Cauca, com a Caquetá, sense el que vèiem abans de violacions de drets humans. Jo no he vist la presència d’una creença que s’hagi barrejat amb les decisions que s’hagin pres».

Notícies relacionades

El president, centrat en la tasca utòpica de la «pau total» a Colòmbia, ha afirmat estar al corrent de «les creences» del general. «El que intentem és que no afectin les normes, així de simple». Segons Petro, Sanabria «ha sigut respectuós, fins on sabem». El seu Govern d’esquerres no n’ha rebut queixes, «però ho dialogarem amb ell de manera personal» perquè «una cosa és l’actitud personal» cap a la religió i una altra de molt diferent «quan en exercici de la funció pública» aquesta fe «es posa per sobre de la norma».

Després de la intervenció presidencial, Sanabria s’ha deixat fotografiar en actitud contemplativa davant un sacerdot. La imatge s’acompanya amb una cita del Salm 32,3,5: «Mentre no vaig confessar el meu pecat, el meu cos anava decaient pel meu gemegar de tot el dia. Però et vaig confessar sense reserves el meu pecat i la meva maldat; vaig decidir confessar-te els meus pecats, i tu, Senyor, els vas perdonar», fa saber a través del seu compte a Twitter. El general està decidit a seguir la seva guerra santa.