Reunió bilateral
Històric viatge d’un expresident taiwanès a la Xina per fomentar la pau
Ma Ying-jeou va ser l’artífex del període de més sintonia a l’estret de Formosa
Un president taiwanès, ja sigui en funcions o jubilat, ha trepitjat avui la Xina per primera vegada des que Chiang Kai-shek es refugiés a l’illa després de la guerra civil. No li va gran l’apel·latiu d’històric al viatge de Ma Ying-jeou, artífex del període més harmoniós que ha disfrutat l’estret de Formosa en dècades. Ha arribat a la Xina quan Taiwan encara digereix la marxa d’Hondures i dos dies abans que la seva presidenta, Tsai Ing-wen, iniciï el seu periple americà amb una escala a Washington que descompondrà Pequín. Serà una setmana agitada.
Ma, de 73 anys, passarà els pròxims 12 dies a la Xina. Visitarà la tomba dels seus pares el Dia dels Difunts a la Xina i promourà els contactes d’universitaris de totes dues vores de l’estret. Ha dit que treballarà per la pau i ha rebaixat el perfil al viatge. No té prevista cap cimera amb alts representants comunistes però la seva oficina ha aclarit que estarà «a disposició» del seu amfitrió.
La humilitat d’objectius pretén rebaixar el soroll que ha generat el viatge a l’illa. A l’aeroport de Taipei es van ajuntar els que aplaudien els seus esforços pacifistes i els que li deien «traïdor» i «captaire pudent». El Govern del Partit Democràtic Progressista (PDP) li ha criticat que voli a la Xina durant el dol per la pèrdua de l’últim aliat. Hondures va firmar ahir a Pequín el principi d’una sola Xina i va retallar la llista de països en l’òrbita taiwanesa a 13.
Les interioritats del tomb hondureny han tornat el focus a la deriva xantatgista de la diplomàcia del dòlar amb la qual Taipei compensa a petits governs el seu allunyament de Pequín. Joseph Wu, ministre d’Exteriors taiwanès, ja havia justificat dies enrere que Hondures havia exigit «un alt preu» per la seva aliança. Ho va detallar diumenge, consumada ja la marxa: un préstec de dos mil milions de dòlars, 90 milions per a la construcció d’un hospital i 350 milions per a una presa. L’economia taiwanesa va perdre anys enrere la fortalesa que li permetia pagar festes arreu del món. A Taipei i Washington només els quedava avui el recurs a la rebequeria. «És important recordar que la República Popular de la Xina sovint fa promeses a canvi de reconeixement diplomàtic que no compleix», afirmava ahir l’Institut Americà a Taiwan.
Sintonia a les dues vores
La Fundació Ma Ying-jeou ha qualificat d’«incompetent» l’Executiu per l’últim revés diplomàtic i l’ha presentat com la prova que urgeix la visita de l’expresident per millorar les relacions amb Pequín. Taipei ha perdut nou països des que el PDP de Tsai arribés al poder el 2016 i després de les pròximes eleccions del Paraguai podria completar la desena.
Notícies relacionadesEls vuit anys de Ma (2008-2016) en el Govern taiwanès van ser els de més sintonia a les dues vores de l’estret de Formosa. Va guanyar les eleccions després dels tempestuosos temps de Chen Shui-bian, més ocupat a fer enfadar Pequín que a arreglar l’economia. Ma va firmar una vintena d’acords comercials i de trànsit. Aquella calma va arribar al seu cim en aquell minut i escaig del 2015 a Singapur durant el qual van somriure sota els flaixos i amb les mans estretes Ma i Xi Jinping. Va ser la primera foto en 70 anys que ajuntava un líder comunista i un altre nacionalista des d’aquella en la qual els hieràtics Mao Zedong i Chiang ja anticipaven que les coses acabarien malament. Però molts taiwanesos van jutjar que l’illa s’acostava amb excés al continent i va veure en l’últim acord comercial un cavall de Troia. Van créixer les protestes amb epicentre a les universitats i Ma va perdre les eleccions del següent any davant els independentistes del PDP. Allà es va obrir un període de friccions que encara dura.
La presidenta, Tsai, partirà dimecres cap al continent americà per reunir-se amb els escassos governs que conserva. També pararà als Estats Units i desfermarà la ira xinesa. Està previst que es reuneixi a Los Angeles amb Kevin McCarthy, president de la Cambra de Representants. La seva antecessora, Nancy Pelosi, va generar amb el seu viatge a Taipei la pitjor crisi en dècades. Tsai hauria demanat a McCarthy portar la reunió als Estats Units, i no a Taipei, per mitigar la furibunda reacció de Pequín.
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- La tromba a l’aeroport del Prat nega les pistes, la T1 i el pàrquing
- Fons europeus Una cooperativa rep 40 milions de la UE per a 350 pisos socials
- El Milan retrata un Madrid perdut i llastat per Mbappé
- Nou recurs tàctic del barça La hipnòtica trampa de Flick
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Ansietat i por
- Els EUA, un país en reconversió i més polaritzat després de les eleccions
- Els extremistes estan preparats