Guerra d’Ucraïna

Les tropes russes perden força a Bakhmut

Analistes i observadors coincideixen que s’ha reduït l’empenta de les forces ocupants a l’emblemàtica localitat del Donbass

El mateix president Zelenski s’atreveix a visitar posicions pròximes a la ciutat atacada, cosa que reforça la percepció que l’ofensiva russa no ha aconseguit el seu propòsit de prendre la ciutat

ARIS MESSINIS/AFP

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Les comparacions són odioses, i sobretot si es realitzen contra mites heroics ben ancorats en la consciència col·lectiva de l’actual elit de Rússia, que reclama com a pròpies les gestes de l’Exèrcit soviètic durant la Segona Guerra Mundial. La batalla de Bakhmut s’ha prolongat ja durant més de set mesos, un període de temps que fins i tot supera en longevitat la celebèrrima batalla de Stalingrad, que va marcar el final de l’expansió de l’Alemanya hitleriana en territori de l’URSS. I no només les tropes russes no han aconseguit aconseguir el control de la ciutat, sinó que cada vegada emergeixen nous senyals des del terreny del fet que estan perdent capacitat d’empenta i que la tan publicitada ofensiva del Kremlin al Donbass ja no dona més de si. En un intent de mostrar al món que Ucraïna controla la situació al front de guerra més calent, aquest mateix dimecres, el president Volodímir Zelenski s’ha personat en posicions pròximes a aquesta localitat industrial del Donbass regentades per l’Exèrcit del seu país.

«Em sento molt honrat de trobar-me aquí avui; a l’est del nostre país, al Donbass, per recompensar els nostres herois, per donar-vos les gràcies, per estrènyer les mans», ha dit el mandatari, d’acord amb un correu difós per la seva oficina de premsa. El gest, a més, es produeix a penes uns dies després del viatge del president rus, Vladímir Putin, a la localitat ocupada de Mariúpol, un trasllat que ha deixat bastanta cua, d’acord amb els comentaris irònics posteriors apareguts a les xarxes socials. No només s’ha posat en dubte la veracitat de la notícia, airejant-se la possibilitat que en realitat qui va viatjar a Ucraïna fos un doble. També ha transcendit que la majoria dels suposats veïns de Mariúpol que no deixaven de transmetre-li felicitacions i d’agrair-li la reconstrucció dels seus apartaments després dels cruents enfrontaments de la primavera en realitat eren membres del Servei Federal de Protecció, la institució encarregada de proporcionar guardaespatlles a les personalitats de l’Estat, després d’acarar les cares de les imatges amb altres fotografies mitjançant un sistema d’identificació facial.

Reducció de l’activitat russa

Segons declaracions dels responsables militars ucraïnesos recollides en les seves anàlisis diàries per l’Institut d’Estudis sobre la Guerra (ISW, per les seves sigles en anglès), el nombre d’atacs diaris russos sobre posicions ucraïneses a l’interior i els voltants de la ciutat s’han reduït significativament durant els últims dies. Els atacs terrestres (russos) han disminuït, «de 90 a 100 diaris», a «20 o 29 diaris», va declarar el 15 de març el coronel Oleksí Dmistratxkivskyi, portaveu militar ucraïnès. «El ritme de les operacions militars russes a Ucraïna sembla haver descendit... l’ofensiva del grup Wagner a Bakhmut sembla haver culminat», va constatar l’ISW en la seva anàlisi bèl·lica.

Notícies relacionades

En un apunt posterior, l’institut, una de les veus que gaudeixen de més credibilitat en aquesta contesa a causa d’haver encertat molts dels seus pronòstics, s’atreveix a avançar que el líder del Wagner, Ievgueni Prigojin, els mercenaris del qual estan portant el pes de la batalla des del bàndol rus, està ja donant a entendre als mitjans que l’ofensiva es troba pròxima al seu final. En una entrevista concedida a l’agència oficial Ria Nóvosti, el comandant ha advertit que les tropes ucraïneses ultimen una contraofensiva en cinc direccions cap a mitjans d’abril. «Molt probablement Prigojin està descrivint les tropes ucraïneses amb capacitat per llançar una contraofensiva massiva per mirar d’ocultar la seva incapacitat per culminar el setge de Bakhmut», ha aventurat l’ISW.

L’així anomenat cuiner de Putin s’ha guanyat importants enemistats en el si de l’Estat rus, en particular al mateix Ministeri de Defensa, per la qual cosa és d’esperar que la seva ascendència sobre l’orella presidencial minvarà si finalment no culmina la tasca que li ha sigut encomanada. En previsió del que pugui passar, Prigojin afalaga aquests dies líders regionals com Veniamin Kondratiev, governador de Krasnodar.