Tensió bèl·lica
Putin agraeix l’«enfocament equilibrat» de Pequín sobre Ucraïna abans de l’arribada del president xinès a Moscou
Xi Jinping, erigit en mediador en la guerra d’Ucraïna, arriba avui a la capital russa per a una visita de tres dies
El president rus, Vladímir Putin, ha agraït en un article publicat al diari oficial xinès ‘Diari del Poble’ «l’enfocament equilibrat de la Xina sobre la qüestió ucraïnesa» i ha plasmat la seva satisfacció per la voluntat de Pequín d’«exercir un paper constructiu». Les paraules de Putin apareixen el mateix dia en què el seu homòleg xinès, Xi Jinping, arriba a Moscou per a una visita de tres dies en la qual els dos líders parlaran, entre altres coses, sobre les seves tensions amb Occident, especialment amb els Estats Units, i el conflicte a Ucraïna.
La iniciativa de pau que la Xina va presentar fa unes setmanes no ha satisfet cap dels dos bàndols i tampoc Occident, però ha col·locat Xi en un rol de mediador, paper que també va jugar exitosament entre dos països aparentment irreconciliables com l’Aràbia Saudita i l’Iran.
El mandatari rus va indicar que la visita de Xi, a qui anomena el seu «vell amic», és «significativa» i «exemplifica la naturalesa de les relacions entre Moscou i Pequín», que descriu com a «basades en la confiança mútua i en el respecte de la sobirania i els interessos de l’altra part». «Els llaços entre les dues nacions han assolit el nivell més alt de la seva història», va assenyalar Putin al rotatiu oficial del Partit Comunista Xinès.
«Un ordre mundial més just»
Rússia i la Xina «advoquen constantment per un ordre mundial multipolar més just», va asseverar el líder rus, que va afegir que els dos països «col·laboren espatlla amb espatlla en assumptes internacionals, com roques en aigües turbulentes» i «coordinen eficaçment» les seves polítiques exteriors, «fent front a les amenaces comunes i als desafiaments contemporanis».
Malgrat indicar que Rússia continua contemplant «una solució politicodiplomàtica» a la guerra a Ucraïna, Putin va lamentar «els ultimàtums» a Moscou que «demostren que algú viu d’esquena a la realitat». Així mateix, el president rus va criticar les «provocacions occidentals» a Ucraïna, els «intents de l’OTAN d’ampliar les seves activitats a la regió d’Àsia-Pacífic» i els «intents dels Estats Units de contenir qualsevol país que no se sotmeti als seus dictats».
Notícies relacionadesLa reunió entre els líders rus i xinès té lloc després que el Tribunal Penal Internacional (CPI) emetés divendres passat una ordre d’arrest contra Putin per la deportació il·legal de menors d’edat del territori ocupat per les tropes russes a Ucraïna, el que la cort considera un crim de guerra.
El Govern xinès, que ha mostrat la seva oposició a les sancions contra Moscou, va emetre al febrer una declaració sobre el que denomina «conflicte» en què defensa l’abandonament de la «mentalitat de guerra freda» i un alto el foc, així com una crida a la «moderació» per «evitar que la situació es descontroli» o un conflicte nuclear, proposta criticada per Occident per posar en el mateix pla «l’agressor i l’agredit».
- Infraestructura estratègica Espanya i França busquen una "ruta marítima alternativa" per al BarMar
- La situació blaugrana La defensa que guanya punts
- La gestió del temporal La responsable d’emergències admet que desconeixia el sistema d’alertes
- Vueling rebrà el pròxim estiu tres nous avions
- Dades de l’INE Espanya s’acosta als 49 milions d’habitants per la immigració