Escàndol

Boris Johnson presentarà proves per defensar-se del Partygate

Els integrants del comitè avaluaran quatre ocasions en què l’exlíder va poder enganyar deliberadament els diputats amb les seves declaracions als Comuns sobre l’escàndol de les festes

Boris Johnson presentarà proves per defensar-se del Partygate

Reuters

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’ex primer ministre britànic Boris Johnson té intenció de presentar proves per escrit per demostrar que no va mentir al Parlament sobre el Partygate, les festes a Downing Street durant la pandèmia, quan comparegui aquest dimecres davant un comitè parlamentari, revela el dominical ‘The Observer’.

Johnson, que es va veure forçat a deixar el poder el 6 de setembre passat arran d’aquest escàndol, el pròxim dia 22 prestarà declaració davant el Comitè de Privilegis de la Cambra dels Comuns, que ha d’establir si el polític conservador va enganyar i va mentir el Parlament quan va negar haver-se saltat a Downing Street les regles sobre distància social establertes durant la pandèmia de covid-19.

De cara a aquesta declaració oral, que tindrà lloc a partir de les 14.00 GMT, el citat dominical afirma que l’equip legal del polític divulgarà proves, incloses declaracions de testimonis.

La presència del conservador Johnson al comitè ha creat molta expectativa, ja que el seu futur polític estarà en mans de les conclusions que facin els diputats que integren el comitè.

Suspensió de la Cambra baixa

En cas que els diputats estableixin que va mentir, l’ex primer ministre –diputat conservador per la circumscripció d’Uxbridge (nord-oest de Londres)– podria ser suspès de la Cambra baixa.

El secretari d’Estat del Gabinet, Oliver Dowden, ha dit avui que Johnson farà una «forta defensa» de les seves accions, però que, en última instància, el seu destí estarà en mans dels parlamentaris.

«Estic segur que Boris Johnson farà una sòlida defensa de si mateix i després serà el comitè el que determinarà el resultat», ha declarat Dowden a la cadena britànica SkyNews.

En un informe provisional, el Comitè de Privilegis va dir recentment que l’evidència actual suggereix que les infraccions de les regles anticovid al 10 de Downing Street, residència oficial del primer ministre, haurien d’haver sigut «òbvies» per a Johnson.

Els integrants del comitè avaluen quatre ocasions en què l’exlíder va poder enganyar deliberadament els diputats amb les seves declaracions als Comunes sobre el Partygate.

Notícies relacionades

La investigació del comitè està presidida per la diputada laborista Harriet Harman, tot i que el panel dels set membres té una majoria conservadora.

El comitè espera divulgar quan toqui les seves conclusions sobre si Johnson va mentir al Parlament i farà una recomanació sobre qualsevol mesura que s’hauria de prendre contra ell.