Onada de protestes

França afronta la recta final del pols per les pensions

Els sindicats francesos es mobilitzen en una altra vaga general, mentre diputats i senadors negocien si dijous es podria votar definitivament la reforma

França afronta la recta final del pols per les pensions

Yoan Valat /EFE

3
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Recta final en el pols per la reforma de les pensions a França. Els sindicats francesos impulsen aquest dimecres la sisena vaga general contra la impopular mesura, mentre que els diputats i senadors negocien en una comissió parlamentària si voten definitivament dijous l’augment de l’edat mínima de jubilació (amb 42 o 43 anys cotitzats per rebre una pensió completa). 

Després de les mobilitzacions multitudinàries dels últims dos mesos –les vagues generals del 31 de gener i del 7 de març van ser les més massives de les últimes dècades–, els sindicats francesos volen mantenir la pressió sobre el Govern d’Emmanuel Macron, tot i que comencen a mostrar els seus primers símptomes de fatiga i els límits de la seva estratègia de multiplicar les jornades de protestes i aturades laborals tant durant la setmana com en cap de setmana.

Més de 200 protestes tenen lloc aquest dimarts per tota la geografia francesa. Els serveis d’intel·ligència calculen que hi haurà entre 600.000 i 800.000 manifestants. Això representaria un nombre superior al de dissabte, però inferior al de les quatre grans protestes d’aquesta onada, amb més d’un milió de persones al carrer.

Vaga dels recollidors d’escombraries

Vaga dels recollidors d’escombrariesDavant la posició dura de l’Executiu macronista, que no sembla disposat a cedir a la pressió social, els sindicats han impulsat des de la setmana passada vagues il·limitades en alguns sectors, com els trens, metros, refineries de combustible o en empreses de recollida d’escombraries. Frenats per la dificultat d’absentar-se del seu lloc de treball en aquests temps d’inflació, les aturades no estan sent tan nombroses en els transports –sobretot al metro de París, que circula amb certa normalitat– com el desembre del 2019, en una altra onada de vagues contra el primer intent de Macron per reformar el sistema de jubilacions gal, un dels més avançats d’Europa. 

Les vagues que tenen una repercussió més gran són les dels recollidors d’escombraries a París, on s’han acumulat prop de 7.000 tones de rebutjos sense recollir. Aquestes muntanyes d’escombraries als carrers de la capital francesa han provocat un encreuament irat de crítiques entre el Govern i l’ajuntament parisenc. Vagues semblants per part d’aquests treballadors, tan invisibles com essencials, es produeixen a Nantes, Le Havre, Saint-Brieuc o Antibes. Els escombriaires s’han convertit en símbol de l’oposició a la reforma de Macron.

Centenars de manifestants es van concentrar dimarts davant de la seu a París del partit de Macron i hi van llançar bosses d’escombraries. Accions d’aquest tipus, com un bloqueig aquest matí de la cuina on es preparen els plats que se serveixen a Disneyland o un tall de circulació a l’entrada d’una de les fàbriques de Michelin, es reprodueixen al llarg del país. Algunes rotondes també són ocupades, al més pur estil armilles grogues. Després que aquestes protestes es caracteritzessin pel seu caràcter pacífic i festiu, la temperatura va pujant al país veí. 

¿Macron aprovarà la reforma per decret?

Notícies relacionades

¿Macron aprovarà la reforma per decret?La reforma podria ser aprovada definitivament dijous. Després de la votació dissabte a la nit del text –rebutjat per un 67% dels francesos, segons els últims sondejos– al Senat, la comissió mixta paritària (formada per set diputats i set senadors) es reuneix aquest dimecres, en una trobada que no és pública, com sol passar amb aquest organisme. Si la majoria dels seus membres es posen d’acord sobre la reforma, llavors es discutiria definitivament dijous a l’Assemblea Nacional. 

En el cas de la Cambra baixa, no obstant, es desconeix si la mesura arribarà a ser votada o bé l’Executiu centrista l’aprovarà finalment per decret, a través del polèmic article 49.3 de la Constitució. Malgrat haver arribat a un acord amb la direcció d’Els Republicans (LR, afins al PP), nombrosos diputats de la dreta republicana s’oposen a votar el text, així com diversos representants del partit de Macron i altres formacions de centre. Al macronisme, de moment, no li surten els números. I es podria veure obligat a activar la palanca del 49.3, cosa que agreujaria el malestar social i democràtic.