Guerra d’Ucraïna

L’ambaixador de Rússia a Washington diu que Moscou «no està interessat en la confrontació»

Anatoli Antónov ha sigut citat pel Departament d’Estat després de la col·lisió entre un dron nord-americà i un caça rus al mar Negre

El Ministeri de Defensa de la Federació nega qualsevol contacte entre els seus caces i el dron dels Estats Units

L’ambaixador de Rússia a Washington diu que Moscou «no està interessat en la confrontació»

WILLIAM RIO ROSADO / EFE

2
Es llegeix en minuts
Àlex Bustos
Àlex Bustos

Periodista

ver +

L’ambaixador de Rússia a Washington, Anatoli Antónov, ha afirmat aquest dimarts que el seu país «no està interessat en la confrontació», després de ser citat al Departament d’Estat per l’incident registrat dimarts al mar Negre, que va obligar els Estats Units a fer caure un dron propi després d’una col·lisió amb un avió rus que Moscou nega.

En els últims temps «els contactes amb els col·legues del Departament d’Estat es refereixen només a protestes i a senyals negatius cap a la Federació Russa», ha dit Antónov, segons l’agència oficial russa TASS, després de sortir de la seu de la diplomàcia nord-americana. «La part russa no està interessada en la confrontació, sinó en unes relacions pragmàtiques amb Washington en interès dels pobles de Rússia i els Estats Units», ha afegit.

Tensió en les relacions

«El més important, crec, és que els avions i barcos nord-americans no tenen res a fer a les fronteres de la Federació», ha remarcat l’ambaixador. «¿S’imaginen que un dron [rus] com aquest aparegui a prop de Nova York o San Francisco? ¿S’imaginen quina seria la reacció dels mitjans informatius nord-americans o del Pentàgon a aquest dron?», ha afegit. Segons Antónov, el dron nord-americà MQ-9 que es va estavellar al mar Negre és un aparell multipropòsit «capaç de portar 1.700 quilograms d’explosius».

Rússia considerarà com a «francament hostil» tota acció amb armaments i equips nord-americans, ha assenyalat l’ambaixador rus, citat pel canal de Telegram de l’ambaixada russa a Washington. «Els recordo que Washington ha subministrat a Kíiv producció d’ús militar per 33.000 milions de dòlars. Salta a la vista que precisament els Estats Units portin la situació a una escalada que pot desembocar en un conflicte armat directe», ha advertit el diplomàtic.

Rússia nega les acusacions

Notícies relacionades

Dimarts el Ministeri de Defensa de Rússia va negar qualsevol contacte entre els seus caces Su-27 i el dron nord-americà. «Com a resultat d’una maniobra brusca entorn de les 09.30 hores de Moscou (06.30 GMT), l’aparell no tripulat MQ-9 va entrar en un vol incontrolat amb pèrdua d’altura i va col·lidir contra la superfície de l’aigua», assenyala el comunicat militar rus.

La nota oficial remarca que «no es va utilitzar l’armament a bord dels caces russos» i que els Su-27 «no van entrar en contacte amb l’aparell i van tornar sans i estalvis al seu aeròdrom». Els radars russos van detectar el dron nord-americà a prop de Crimea amb el transponedor apagat. A més, Rússia assegura que el MQ-9 va violar la frontera de l’espai aeri utilitzat provisionalment per Rússia en el marc de la seva «operació militar especial» a Ucraïna, cosa de la qual Moscou va informar en el seu moment.