Tensió bèl·lica

Corea del Nord veu «una declaració de guerra» a les maniobres dels EUA i Corea del Sud

Els dos països aliats van iniciar aquest dilluns els exercicis conjunts més importants en cinc anys

Corea del Nord veu «una declaració de guerra» a les maniobres dels EUA i Corea del Sud

YONHAP / EFE

3
Es llegeix en minuts
France Presse

Corea del Nord va llançar dos míssils de creuer estratègics des d’un submarí, en una demostració de força abans d’uns exercicis militars conjunts entre Corea del Sud i els Estats Units, segons ha informat aquest dilluns la premsa estatal nord-coreana.

Un submarí va disparar les armes cap al mar davant la ciutat costanera de Sinpo, a l’est de Corea del Nord, diumenge al matí, segons l’agència de notícies estatal KCNA.

L’Exèrcit sud-coreà, citat per l’agència Yonhap, va confirmar per la seva banda que havia detectat un llançament de míssil, sense donar-ne més detalls, segons l’agència de notícies Yonhap.

KCNA va assenyalar que el llançament va ser exitós i que els míssils van arribar als blancs designats a prop de la costa est de la península coreana.

Fotos i vídeos divulgats per la premsa estatal nord-coreana van mostrar el submarí ‘8.24 Yongung’ i un míssil volant al cel des del mar, seguit per una estela de fum i foc.

Però analistes van expressar dubtes sobre els avenços del programa de submarins de Corea del Nord.

Els exercicis més importants en 5 anys

Park Won-gon, professor de la Universitat Ewha, de Seül, va considerar que les imatges de la premsa estatal suggereixen que el míssil va ser disparat des de la superfície de l’aigua i no amb la nau submergida.

«Llavors no té sentit disparar des d’un submarí perquè no hi ha sigil», va dir Park a AFP.

Corea del Nord havia advertit que els exercicis militars de Washington i Seül serien considerats com una «declaració de guerra».

Els dos països aliats van iniciar dilluns els exercicis conjunts més importants en cinc anys.

Segons KCNA, el llançament «mostra la invariable» determinació de Corea del Nord d’enfrontar una situació en la qual forces «de l’imperialisme nord-americà i la seva marioneta Corea del Sud mostren cada vegada amb més claredat que són maniobres» en contra de Pyongyang.

Va afegir que el llançament va possibilitar «verificar la postura operacional actual dels mitjans de dissuasió nuclear en diferents espais».

Guerra real

En una declaració separada, el ministeri nord-coreà de Relacions Exteriors va dir que els Estats Units estan «tramant» convocar el Consell de Seguretat de l’ONU per discutir els drets humans al país comunista, en coincidència amb les maniobres.

Corea del Nord «denuncia amargament el vil tinglado de ‘drets humans’ dels Estats Units com l’expressió més intensa de la seva política hostil» cap a Pyongyang.

Washington i Seül han intensificat la seva cooperació militar davant les creixents amenaces militars i nuclears del Nord que ha augmentat les seves proves d’armes els últims mesos.

Les maniobres de dilluns, anomenades Escut de Llibertat, han de durar 10 dies i se centraran en el «canviant entorn de seguretat» a causa de l’agressivitat nord-coreana, segons els dos aliats.

Les forces armades sud-coreanes van revelar aquest mes que, junt amb forces especials nord-americanes, portaven a terme uns exercicis militars que incloïen la simulació d’atacs de precisió contra instal·lacions clau de Corea del Nord, abans de l’Escut de Llibertat.

Els exercicis enfurismen Pyongyang, que els considera assajos per a una invasió, mentre assenyala que els seus programes nuclear i balístic són d’autodefensa.

«Pyongyang té capacitats militars en desenvolupament i vol provar-les, i li agrada utilitzar la cooperació entre Washington i Seül com a excusa», va assenyalar Leif-Eric Easley, professor de la Universitat Ewha.

Notícies relacionades

L’any passat, Corea del Nord va declarar ser una potència nuclear «irreversible» i va llançar una quantitat rècord de míssils.

La setmana passada, el líder Kim Jong Un va ordenar a les seves forces armades intensificar les seves maniobres en preparació per a una «guerra real».