Tensió a l’Àsia

El míssil nord-coreà que va sobrevolar el Japó va ser «una advertència als enemics»

Corea del Nord considera que l’«hostilitat» i «persecució» de la comunitat nord-coreana resident al Japó són «un desafiament»

El míssil nord-coreà que va sobrevolar el Japó va ser «una advertència als enemics»
2
Es llegeix en minuts
EFE

El llançament per part de Corea del Nord d’un míssil que va sobrevolar territori japonès a principis d’octubre va ser «una advertència» als seus «enemics», ha declarat aquest dimecres Pyongyang en un comunicat publicat per la seva agència estatal de notícies, l’Agència Telegràfica Central de Corea (KCNA).

El règim nord-coreà es refereix al projectil balístic d’abast intermedi que va disparar el passat 4 d’octubre i que va sobrevolar el nord de l’arxipèlag japonès per primera vegada en cinc anys, desencadenant les alarmes antiaèries a la regió. El míssil, que va caure en aigües de l’oceà Pacífic, és el projectil nord-coreà que més distància ha recorregut fins a la data, uns 4.500 quilòmetres.

Aquell projectil va ser «una advertència als enemics perquè facin front a la situació inestable que preval a la península de Corea», ha afirmat aquest dimecres Pyongyang en el text, on carrega amb duresa contra Tòquio per «entossudir-se a fomentar sentiments anti-nord-coreans» i «incitar» la realització d’exercicis militars dels Estats Units i Corea del Sud entorn de la península.

«Si aquesta advertència conduirà a un resultat real o no depèn completament de l’actitud de les forces hostils, inclòs el Japó», va dir el règim nord-coreà, que considera que l’«hostilitat» i «persecució» de la comunitat nord-coreana resident al Japó, que ha sigut objecte de discriminació, són «un desafiament».

L’acusació de Pyongyang també inclou l’activació del sistema d’alerta nacional J-Alert quan el règim va llançar un altre míssil que es va perdre als radars sense acostar-se al territori.

Tirallonga de míssils

Corea del Nord va acusar el Japó de «distorsionar la veritat sobre les proves de míssils balístics» del país i d’alimentar «la tensió militar» fent un fals efecte amb l’activació de l’alerta en el que va qualificar com un llançament rutinari.

Notícies relacionades

La tirallonga de míssils va començar a principis d’octubre després del desplegament en aigües de la península coreana del portaavions dels Estats Units. Posteriorment, entre el 2 i el 5 de novembre, Corea va tornar a llançar uns 33 míssils, en resposta a unes maniobres aèries de Seül i Washington, les més grans en l’últim lustre.

La tensió a la península coreana està assolint cotes inèdites davant les repetides proves d’armes nord-coreanes, les maniobres dels aliats i la possibilitat que, tal com indiquen els satèl·lits, el règim de Kim Jong-un ja estigui llest per realitzar la seva primera prova nuclear des del 2017.