Tensió a Àsia

Corea del Nord llança dos nous míssils cap al mar del Japó

  • Pyongyang respon al desplegament del portaavions de propulsió nuclear nord-americà ‘USS Ronald Reagan’

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Corea del Nord ha llançat dos nous míssils balístics cap al mar del Japó, també conegut com a mar de l’Est, en resposta al desplegament del portaavions de propulsió nuclear nord-americà ‘USS Ronald Reagan’ tot just dos dies després d’haver-ne llançat un de rang intermedi que va sobrevolar territori nipó i va incrementar de manera important la tensió a la regió. «L’Exèrcit sud-coreà ha detectat dos míssils balístics de curt abast disparats des de la zona de Samseok a Pyongyang, Corea del Nord, disparats cap al mar de l’Est entorn de les 6.01 i 6.23 (21.01 i 21.23 GMT de dimecres)», va informar l’Estat Major Conjunt sud-coreà (JCS) en un comunicat.

El d’avui és el sisè llançament nord-coreà en els últims 10 dies i arriba després que en la vigília Seül i Washington anunciessin el retorn a aigües de la península coreana del portaavions de propulsió nuclear nord-americà ‘USS Ronald Reagan’ en resposta al míssil balístic de rang intermedi (IRBM) que Pyongyang va disparar dimarts.

De fet, Pyongyang ha condemnat avui la tornada del ‘Ronald Reagan, que la setmana passada precisament va efectuar a la zona exercicis amb la marina sud-coreana i japonesa, en un breu comunicat del Ministeri d’Afers Estrangers. «La República Popular Democràtica de Corea (nom oficial de Corea del Nord) està observant com els EUA representen una greu amenaça per a l’estabilitat de la península de Corea i els seus voltants al tornar a desplegar el seu portaavions i grup d’atac en aigües al costat de la península de Corea», explica el text. El comunicat fins i tot reconeix que el llançament de l’IRBM de dimarts passat va ser una resposta a les maniobres del ‘Ronald Reagan’ de la setmana passada i critica que «els EUA i alguns dels seus satèl·lits» busquin ara sancions del Consell de Seguretat de l’ONU per a les seves «justes mesures de resposta» a l’«escalada de tensió» que suposen els exercicis del portaavions.

Per la seva banda, el Govern nipó creu que els míssils disparats avui han recorregut entorn de 800 quilòmetres amb un apogeu d’uns 50 i han caigut fora de la seva zona econòmica exclusiva (EEZ). L’IRBM llançat dimarts ha sigut el projectil nord-coreà que més distància ha cobert mai, ja que va recórrer uns 4.500 quilòmetres després de sobrevolar el nord del Japó i caure a l’oceà Pacífic.

Aquests nous llançaments per part del veí del nord coincideixen, a més, amb una reunió en el Consell de Seguretat de l’ONU en la qual no s’espera cap text de condemna contra Pyongyang davant la falta de consens entre els estats membres, segons ha recollit DPA.

Notícies relacionades

Les Forces Armades de Corea del Sud i els Estats Units van llançar dimarts conjuntament quatre míssils balístics en direcció al mar del Japó com a resposta al míssil que Corea del Nord va llançar dimarts i que va sobrevolar el territori japonès.

Al seu torn, fa mesos que Corea del Nord, que està completament aïllada de l’exterior des de l’inici de la pandèmia i va aprovar un pla de modernització d’armes el 2021, està preparada per fer una nova prova nuclear, segons mostren els satèl·lits.