Tiroteig en una església

Un ex Testimoni de Jehovà, autor de la matança en un temple de la comunitat d’Hamburg

Les seves víctimes van ser quatre homes i dues dones d’entre 33 i 60 anys, així com el fetus de 28 setmanes. Tots ells eren de nacionalitat alemanya i tots van morir a conseqüència dels trets

Un ex Testimoni de Jehovà, autor de la matança en un temple de la comunitat d’Hamburg
2
Es llegeix en minuts

Vuit morts, incloent-hi un fetus de set mesos i el mateix atacant, va ser el balanç de la matança provocada per un exmembre dels Testimonis de Jehovà en un temple d’aquesta comunitat religiosa d’Hamburg. L’atacant era un home de 35 anys, sense antecedents i amb permís d’armes, que va buidar fins a nou vegades el carregador de la seva pistola fins que finalment va apuntar contra si mateix i es va suïcidar.

No se li havia retirat el permís d’armes malgrat que hi havia indicis que patia trastorns mentals, segons va indicar el cap de la Policia d’Hamburg, Ralf Martin Meyer, en la compareixença davant els mitjans aquest divendres, l’endemà al matí. S’investiga, així mateix, si havia entrat en conflicte amb la comunitat a la qual havia pertangut però que va deixar fa un any i mig voluntàriament.

Les seves víctimes van ser quatre homes i dues dones d’entre 33 i 60 anys, així com el fetus de 28 setmanes. Tots ells eren de nacionalitat alemanya i tots van morir a conseqüència dels trets. Vuit persones més, sis dones i dos homes, van resultar ferits de gravetat. Una de les dones ferides era ugandesa i l’altra, ucraïnesa.

La matança d’Hamburg ha sacsejat un col·lectiu que, en general, porta una existència més aviat discreta al país. L’edifici on Philipp F., com l’identifiquen mitjans com el tabloide ‘Bild’ i el setmanari ‘Der Spiegel’, era una construcció de tres plantes, al districte de Gross Borstel, un lloc allunyat del centre d’Hamburg i al sud de l’aeroport.

Els fets

Tot va començar uns minuts després de les nou de la nit, moment en què un veí de la zona va captar amb el seu telèfon mòbil com un individu entrava al temple o Saló del Regne. Hi havia unes cinquanta persones reunides per a un dels oficis religiosos setmanals de la comunitat. El veí va afirmar que havia sentit fins a 25 trets seguits dins del temple i, després, un llarg silenci. Uns minuts després, va sentir una nova i única detonació, presumiblement el tret amb què Philipp F. es va suïcidar.

Aleshores ja havia arribat al lloc i havia entrat a l’edifici un comando especial de la policia, procedent del veí districte d’Alsterdorf. En la mitja hora següent, mentre es tractava de descartar que hi hagués altres atacants o que algun hagués fugit, van arribar fins a la zona més unitats del cos especial de la policia tant de Gross Borstel com d’Alsterdorf i Eppendorf. Gairebé a mitjanit es va aixecar l’alarma, tot i que es continuava aconsellant al veïnat evitar sortir al carrer a través del compte policial de Twitter.

Notícies relacionades

Els Testimonis de Jehovà estan reconeguts a Alemanya com a comunitat religiosa i compten amb uns 170.000 membres. Respecten les lleis del país, tot i que no comparteixen certes regles i estructures institucionals, però sense entrar en confrontació amb l’Estat. El seu principal focus de conflicte és el rebuig del servei militar obligatori, cosa que en temps del Tercer Reich els va costar la persecució i problemes amb la justícia sota la República Democràtica Alemanya (RDA) comunista.

Se’ls atribueixen estructures internes totalitàries, i per això se’ls contempla amb hostilitat o almenys amb escepticisme, tot i que no hi solen haver conflictes socials entre els membres de la comunitat i els seus conciutadans.