Guerra d’Ucraïna

Rússia podria estar subministrant plutoni enriquit a la Xina, segons els Estats Units

Segons va explicar, diversos «mitjans de codi font obert» van informar com Rosatom, la companyia estatal russa especialitzada en energia nuclear, està proporcionant plutoni altament enriquit per als reactors reproductors ràpids xinesos

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping attends a welcoming ceremony for Greek President Prokopis Pavlopoulos outside the Great Hall of the People, in Beijing, China May 14, 2019. REUTERS/Jason Lee/File Photo

FILE PHOTO: Chinese President Xi Jinping attends a welcoming ceremony for Greek President Prokopis Pavlopoulos outside the Great Hall of the People, in Beijing, China May 14, 2019. REUTERS/Jason Lee/File Photo / Jason Lee (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
EFE

Rússia podria estar subministrant plutoni altament enriquit a la Xina per als seus reactors reproductors ràpids, que són els dissenyats per produir combustible generant més material del que consumeixen, ha informat el Departament de Defensa dels EUA en un comunicat.

«És molt preocupant veure Rússia i la Xina cooperant en això», va dir dimecres John F. Plumb, sotssecretari de Defensa per a política espacial dels Estats Units durant una audiència del Subcomitè de Forces Estratègiques dels Serveis Armats de la Cambra de Representants, del qual es va fer ressò el comunicat del Pentàgon.

Segons va explicar, diversos «mitjans de codi font obert» van informar com Rosatom, la companyia estatal russa especialitzada en energia nuclear, està proporcionant plutoni altament enriquit per als reactors reproductors ràpids xinesos.

«És possible que [Rússia i la Xina] tinguin tractes sobre aquesta qüestió, però no es pot evitar el fet que els reactors reproductors són plutoni i el plutoni es fa servir per fabricar armes», va afegir l’alt funcionari, segons la nota del Pentàgon.

«Així que crec que el Departament [de Defensa] està preocupat. I per descomptat, coincideix amb les nostres preocupacions sobre l’intent de la Xina d’expandir les seves forces nuclears, ja que es necessita més plutoni per [fabricar] més armes», va afegir Plumb.

Cursa armamentística

La Xina i Rússia han col·locat les armes nuclears, la guerra espacial i els atacs de llarg abast en el centre de les seves estratègies per contrarestar els Estats Units i els seus aliats, va advertir.

I Pequín, a més, «està involucrat –va reiterar– en una expansió i diversificació significativa i accelerada de les seves forces nuclears. A més, Rússia i la Xina veuen l’espai com un domini de guerra».

La Xina també té un inventari cada vegada més ampli de complexos sistemes d’atac de llarg abast que posen en risc les forces nord-americanes a distàncies cada vegada més llargues, va precisar l’alt funcionari.

Notícies relacionades

L’«irresponsable soroll de sabres nuclears del president rus, Vladímir Putin, ha remarcat encara més la importància de la dissuasió nuclear dels Estats Units, que és la base de la seguretat nacional», va dir.

Aquest testimoni davant el Congrés es produeix en un moment en què les relacions entre la Xina i els Estats Units s’han anat tensant des de la invasió de Rússia a Ucraïna i la postura ambigua de Pequín sobre ella, que ha evitat condemnar-la.