Guerra d’Ucraïna

Guterres negocia contra rellotge amb Ucraïna i Rússia la pròrroga de l’acord per a l’exportació de gra

El cap de l’ONU es reuneix a Kíiv amb Zelenski, en una trobada en què també va recordar que l’exportació de fertilitzants russos és essencial per frenar la fam al món

Guterres negocia contra rellotge amb Ucraïna i Rússia la pròrroga de l’acord per a l’exportació de gra

PRESIDENCIA DE UCRANIA / AFP

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El líder de l’ONU, António Guterres, ha iniciat aquest dimecres una negociació contra rellotge per evitar que l’acord per a l’exportació de gra ucraïnès, que va impedir l’empitjorament de la crisi alimentària global, quedi en lletra morta. El pacte, que vencerà el 18 de març si Rússia i Ucraïna no el renoven, va ser posat en entredit dies enrere per Moscou si no s’aixequen les sancions que pesen sobre el comerç rus de productes agrícoles. 

En aquestes circumstàncies, el diplomàtic portuguès es va reunir a la capital ucraïnesa amb el president d’aquest país, Volodímir Zelenski. L’acord del gra del mar Negre, pactat al juliol amb la mediació de l’ONU i Turquia, «va permetre l’exportació de 23 milions de tones de cereals des dels ports d’Ucraïna» i «va contribuir a reduir el cost global dels aliments i va oferir un alleujament crític a les persones, que també estan pagant una alt preu per aquesta guerra, particularment al món en desenvolupament», va puntualitzar Guterres.

Gràcies al pacte, «l’índex de preus dels aliments de l’Organització per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) va caure gairebé un 20% durant l’últim any», va continuar Guterres. «Hem acordat avui que la pròrroga de l’acord després del 18 de març és molt necessària per a tothom», li va respondre Zelenski. En aquesta línia, el mandatari ucraïnès va agrair al cap de l’ONU «el seu suport immutable als nostres esforços per donar estabilitat als mercats d’aliments».

Fertilitzants russos

En un fi exercici de diplomàcia, Guterres va posar també èmfasi que tant l’exportació de menjar i fertilitzants ucraïnesos «com la dels russos» són «essencials per a la seguretat alimentària mundial i els preus dels aliments». El context és que l’acord del gra, que també preveu l’exportació de fertilitzants russos, ha tingut dificultats en el fet que aquest segon objectiu del pacte es compleixi de forma plena.

Amb això en la mira, Guterres va tornar a condemnar l’agressió de Rússia contra Ucraïna i va puntualitzar que les víctimes es mereixen una «rendició de comptes efectiva», cosa que segons algunes fonts és un indici que el diplomàtic ha posat sobre la taula de les negociacions que l’ONU faciliti més suport perquè s’investiguin els crims de guerra comesos a Ucraïna. Tant així que Guterres va esmentar, en el seu discurs davant Zelenski, el cas del vídeo del soldat ucraïnès «aparentment assassinat de forma sumaria». 

Aquest assassinat és un altre «tràgic recordatori que les lleis de la guerra han de complir-se estrictament», va dir el secretari general de les Nacions Unides, al qualificar l’execució de «xoquejant». A més d’això, el diplomàtic va aprofitar l’ocasió per afegir que l’objectiu de l’ONU és buscar «una pau justa basada en la Carta de l’ONU, en el dret internacional i en la recent resolució de l’Assemblea General, que marca un any des de l’inici de la guerra». 

Sense viatge a Moscou

Notícies relacionades

Fonts de l’ONU van aclarir que Guterres no viatjarà a Moscou per reunir-se amb el president rus, Vladímir Putin, com va fer en anteriors ocasions. Però sí que van recordar que Guterres va parlar amb el viceministre d’Exteriors de Rússia, Serguéi Vershinin, abans d’emprendre el seu viatge a Kíiv, i s’espera que una delegació russa es reuneixi amb funcionaris de les Nacions Unides en els pròxims dies. 

D’altra banda, Guterres també va recordar la importància de la creació d’una zona de seguretat entorn de la central nuclear de Zaporíjia, una proposta de l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (AIEA) que encara no ha tingut un desenllaç positiu. «Considero que també seria important una possible mediació per buscar la desmilitarització total de la zona, mentre s’assegura que la planta pugui tornar a operar amb normalitat», va acabar.