Acord UE - Regne Unit

Els tres punts clau de l’Acord de Windsor, el nou Protocol d’Irlanda del Nord

Brussel·les i Londres pacten una reforma després de mesos de negociacions secretes

Els tres punts clau de l’Acord de Windsor, el nou Protocol d’Irlanda del Nord

CHRIS J. RATCLIFFE / POOL / EFE

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, han anunciat aquest dilluns un acord que reforma l’anomenat Protocol d’Irlanda del Nord després de mesos de negociacions que s’han portat en el més estricte secret. La reforma, batejada com a Acord de Windsor, arriba tres anys després del Brexit i té com a objectiu evitar una frontera física entre les dues Irlandas i que es vulneri l’acord de pau de Divendres Sant. Aquests són els tres punts clau del text:

Carril verd, carril vermell

Un dels canvis més rellevants del nou acord és la supressió dels controls fronterers entre la Gran Bretanya i Irlanda del Nord per als béns destinats únicament a la província britànica, com tenien lloc fins ara segons l’actual protocol subscrit el 2019 per Boris Johnson. Aquests béns entraran per una via diferent, sota el nom de «carril verd», que estarà monitoritzat electrònicament per la Comissió Europea, mentre que els destinats a la República d’Irlanda –país membre de la Unió Europea– passaran pel «carril vermell», amb revisions duaneres. Això suprimirà «qualsevol sensació que hi ha una frontera al mar d’Irlanda», ha remarcat Sunak.

Fre de Stormont

Notícies relacionades

L’Acord de Windsor inclou un nou instrument, el denominat «fre de Stortmont», que permetrà a l’Assemblea d’Irlanda del Nord bloquejar l’aplicació de noves lleis comunitàries a la província britànica. Segons Sunak, aquest mecanisme «salvaguarda la sobirania» d’Irlanda del Nord, perquè li permetrà no només opinar sobre les normes del mercat únic de la UE, al qual continua pertanyent, sinó també bloquejar que s’apliquin al seu territori.

L’última paraula

Segons l’acord de Londres i Brussel·les, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea continuarà tenint «l’única i última paraula» a l’hora d’administrar l’acord en les qüestions relatives a disputes comercials i el mercat únic. Aquest últim punt genera incomoditat entre els unionistes del DUP i en els membres del Partit Conservador més durs.