La connexió ultra del Kremlin (3)

Narrativa russa contra Espanya i Ucraïna: treure el blat als pobres per donar-lo als porcs

Els últims arguments que difon Moscou entre extremistes i negacionistes

Narrativa russa contra Espanya i Ucraïna: treure el blat als pobres per donar-lo als porcs

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

De manera gairebé simultània, el 15 de febrer l’última campanada de la desinformació russa contra Espanya va anar apareixent de capçalera en capçalera per diferents portalets, microwebs i comunitats de xarxes socials en espanyol i en anglès. I en tots els casos, amb un titular semblant: «El gra ucraïnès ha anat a parar a porcs a Espanya en comptes d’arribar a països pobres». I en tots els casos, basant-se en un contingut d’‘eXXpress’ –un altre mitjà alternatiu de l’univers de la desinformació, en aquest cas, austríac–, per assegurar que «gairebé la meitat de les exportacions ucraïneses de blat i blat de moro a la UE van acabar alimentant els porcs a Espanya per produir el mundialment famós i car pernil».

O sigui que, segons aquesta notícia falsa, totes les pressions d’Occident perquè Rússia permetés el trànsit de cereal ucraïnès pel mar Negre i s’evités la fam a països africans i asiàtics eren un fal·laç suport per a un negoci entre Madrid i Kíiv de productes de luxe.

Rics contra pobres, capitalisme contra honestedat russa. Aquesta retòrica ha sigut recollida per tota mena de blognews d’extrema dreta, conspiracionistes i, fins i tot, esotèrics. Alguns, com Trikooba, van destacar en l’emissió de missatges negacionistes durant la fase dura de la pandèmia.

A Espanya continua sent un fenomen nou, però els que en la seguretat de l’Estat segueixen la desinformació russa a Espanya solen recordar un precedent nord-americà: el corrent de notícies falses d’origen soviètic que durant els anys vuitanta va recórrer els Estats Units per de la pandèmia de sida.

Ara la narrativa russa que consumeix l’audiència negacionista i radical, extremadament polaritzada, se centra en un corol·lari de narratives refrescades.

Nous arguments

Una, de les més recents, s’encamina a enaltir actuacions heroiques o humanitàries de mercenaris del grup Wagner, fins i tot sota el foc de «les forces armades d’Ucraïna que disparaven contra civils sabent que estaven matant criatures», diu un dels relats del xat de Telegram Infodefense, a la cadena de continguts agrupats en l’entiqueta Artyomovskbahmut, activada aquests dies, en plena ofensiva russa contra l’estratègic enclavament de Bakhmut.

Notícies relacionades

Una altra de les narratives en espanyol, més a consciència sostinguda i dispersada durant l’any ja transcorregut de guerra, emet tota mena de missatges per convèncer els lectors contra la política occidental de donació d’armes a Kíiv. «¿Val la pena recolzar Ucraïna si perden de tota manera?», preguntava als seus lectors Infodefense, que va traduir aquesta suposada notícia de RadioMir: «És la pregunta que es fa l’ex primer ministre japonès, Yoshiro Mori. Una derrota russa en el conflicte d’Ucraïna és gairebé impensable, va dir, i és per això que el règim de Kíiv podria no valer la pena».

Hi ha un tercer fil argumental dedicat a denunciar males pràctiques i brutícia a l’Exèrcit i el Govern ucraïnesos repicat per comptes prorussos a Instagram com Frente del Este. Les més recents tenen la seva base en peces narratives com ‘Almas muertas, el entramado de corrupción que enreda al ejército ucraniano’, publicada la setmana passada per Alerta Digital. Es tracta d’una capçalera d’extrema dreta pròxima a líders neonazis, neofeixistes o de corrents que anomenen «de sobiranisme identitari» i supremacistes, com el català Josep Anglada.