Gir polític

L’oposició veneçolana elegirà el seu candidat comú a l’octubre

Els principals dirigents opositors van recolzar públicament la decisió de celebrar unes eleccions primàries internes

L’oposició veneçolana elegirà el seu candidat comú a l’octubre

AFP

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Després d’anys de dispersió i rancúnies que van acabar sempre afavorint Nicolás Maduro, l’oposició veneçolana va anunciar que el pròxim 23 d’octubre elegirà en unes de primàries un candidat comú per participar en els comicis presidencials del 2024. S’espera que desenes de postulants, part d’ells membres de la Plataforma Unitària, defineixin el rival de l’actual president. La campanya electoral començarà el 22 d’agost.

«Actuarem com a àrbitres imparcials d’aquest procés, hem d’estar units per al canvi a Veneçuela», va dir el president de la Comissió Nacional de Primària (CNP), Jesús María Casal. Part important dels referents de l’antimadurisme van recolzar immediatament l’organisme. «Creiem que el canvi que anhela el nostre poble és possible el 2024. És moment per a la unió; treballem junts per la reconstrucció de la nostra estimada pàtria Veneçuela», va dir l’excandidat presidencial Henrique Capriles.

Juan Guaidó, l’autoproclamat fa dos anys «president encarregat» de Veneçuela, que va veure dissoldre’s el seu «mandat interí» sense pena ni glòria i amb la indiferència del seu principal suport, Estats Units, també va avalar el pas fet per les forces opositores. «La primària no només és per reunificar el país i enfrontar-se a la dictadura, sinó també per curar les ferides», va dir, en un clar reconeixement del desgast provocat per les baralles internes dels últims anys.

L’oposició s’havia anotat un gran triomf polític el 2015 al derrotar el Govern en les parlamentàries. Però aquesta tendència no es va poder sostenir en el temps. Les divisions, relacionades amb qüestions d’estratègia davant el Palau de Miraflores i ambicions personals, van diluir el seu pes. «En la primària elegirem un líder, però a més hem d’aconseguir un acord de governabilitat», va afegir Guaidó.

Notícies relacionades

El socialdemòcrata Henry Ramos Allup també va aplaudir la decisió. «La CNP està integrada per membres irreprotxables de la societat civil i les seves actuacions tenen ple suport dels candidats i organitzacions que sense pretextos competiran per elegir el candidat únic de l’oposició».

Casal va destacar la necessitat que el Consell Nacional Electoral (CNE), controlat per l’Estat, garanteixi jornades especials per a la inscripció en la primària. En cas de no comptar amb el suport tècnic d’aquest organisme, l’oposició gestionarà pel seu compte les primàries. Casal va assenyalar que, d’ara endavant, serà crucial la participació de la societat disconforme amb el Govern per generar no només un candidat consensuat sinó una nova esperança de transformació després d’anys de frustracions. «Posem les primàries en mans de la gent», ha resumit.

Temes:

Veneçuela