Crisi diplomàtica

La Xina protesta per la «sobrerreacció» dels EUA amb el globus i es reserva el «dret a respondre»

Pequín insisteix en el «caràcter civil» de l’aeronau i que la seva entrada en territori nord-americà va ser «completament accidental»

L’Exèrcit colombià registra el pas d’un dirigible pel seu espai aeri

La Xina protesta per la «sobrerreacció» dels EUA amb el globus i es reserva el «dret a respondre»

RANDALL HILL / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de la Xina ha expressat aquest diumenge la seva profunda «insatisfacció i protesta» davant el que ha qualificat com una «sobrerreacció» dels Estats Units per fer caure el globus que sobrevolava el seu espai aeri almenys des de dimarts, quan va ser vist per primera vegada sobre Montana. En un comunicat, el Ministeri de Relacions Exteriors del gegant asiàtic ha tornat a defensar que l’aparell era de «caràcter civil» i que la seva entrada en territori nord-americà va ser «completament accidental» i «per causes de força major». I ha acusat l’Executiu de Joe Biden d’incórrer en una «greu violació de les pràctiques internacionals».

«La part xinesa clarament sol·licita als EUA que gestioni la situació adequadament, de manera tranquil·la, professional i moderada», ha afegit Pequín en la seva nota, en la qual ha assegurat que salvaguardarà «de manera resolta» els drets de les empreses relacionades amb l’aeronau i es reservarà «el dret de donar les respostes necessàries».

La vigília, obeint una ordre del president Biden, un caça F-22 Raptor va abatre el globus amb un míssil quan l’aparell es trobava sobre l’oceà Atlàntic després d’haver travessat tot el país d’oest a est. Biden va demanar al Pentàgon que actués «tan aviat com es pogués complir la missió sense posar en risc la vida dels americans», va informar el secretari de Defensa, Lloyd Austin. Les restes del dirigible van caure al mar i estan sent recuperades per conèixer detalls d’una missió amb la qual la Xina «buscava monitorar llocs militars sensibles», segons el Departament de Defensa nord-americana.

Contradicció, segons Washington

La ruta del globus sobre «molts llocs potencialment sensibles» «contradiu», segons el parer de Washington, l’explicació del Govern xinès, que, si bé va admetre que l’aeronau li pertanyia, va assegurar que era «un dirigible civil utilitzat amb finalitats d’investigació, principalment meteorològiques».

La troballa d’aquest aparell ha desencadenat una crisi diplomàtica entre els EUA i la Xina en un moment en què s’estaven fent passos per a un acostament entre les dues potències i va motivar la suspensió del viatge que el secretari d’Estat nord-americà Antony Blinken tenia previst realitzar aquest diumenge i dilluns a Pequín.

Notícies relacionades

Mentrestant, la Força Aèria de Colòmbia ha confirmat aquest diumenge l’albirament d’un globus al seu espai aeri després que el Pentàgon anunciés divendres l’albirament d’un segon suposat artefacte espia xinès que sobrevolava l’Amèrica Llatina.

Segons les autoritats colombianes, el Sistema de Defensa Aèria Nacional ha registrat un objecte «de característiques similars a les d’un globus» a 55.000 peus d’altura que va ingressar a l’espai aeri del país pel nord i que ja ha abandonat el seu espai aeri.