Conflicte industrial

Alemanya avisa que no acceptarà que els subsidis nord-americans posin en desavantatge la indústria europea

Durant una compareixença amb Giorgia Meloni, Scholz demana que es trobi un acord amb Washington per evitar una fuga d’inversions

«Hi ha una forta sintonia entre Itàlia i Alemanya», diu la primera ministra italiana

Alemanya avisa que no acceptarà que els subsidis nord-americans posin en desavantatge la indústria europea

CLEMENS BILAN / EFE

1
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Una trobada amb la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, li ha servit al canceller alemany, Olaf Scholz, per enviar un missatge a Washington. «No hem de posar en marxa una carrera mundial de subsidis», ha dit el líder germànic, en un raonament sobre els incentius a la indústria nord-americana llançats pel president Joe Biden, que Europa tem que produeixin una perillosa fuga d’inversions d’Europa als EUA.

Scholz va manifestar d’aquesta manera la seva preocupació per l’anomenat IRA (Inflation Reduction Act), un paquet de mesures gegant contra la inflació que inclou gairebé 370.000 milions de dòlars en subsidis a tecnologies per impulsar les energies verdes als EUA. Una preocupació, aquesta, també manifestada pel president francès, Emmanuel Macron, i el cap de Govern espanyol, Pedro Sánchez, en la seva recent reunió a Barcelona.

«Sobre l’IRA, estem tots d’acord que hem d’arribar a un acord amb els EUA i també sobre el fet que no ha d’existir un desavantatge per als països europeus», va raonar aquest divendres el polític alemany. «No volem que ens tractin pitjor que el Canadà o altres països», va continuar, a l’afegir «quan parlem d’ajudes d’Estat tenim possibilitats».

Els Samp-T, a Kíiv 

Notícies relacionades

Paraules d’advertència que arriben abans d’una sèrie de reunions d’alt nivell que es faran en els pròxims dies a Brussel·les, on precisament s’està estudiant relaxar els límits d’ajudes d’Estat a empreses europees. En aquest clima, i com és habitual en aquestes cimeres, el mandatari germànic també va festejar la relació amb Itàlia, un país que és un «estret soci» d’Alemanya dins de la UE, va afirmar Scholz

«Hi ha una forta sintonia entre Itàlia i Alemanya», va coincidir la primera ministra italiana, que també va recolzar que els dos països estiguin activament ajudant a Ucraïna. Tant és així que aquest mateix divendres el Ministeri de Defensa italià va informar que enviarà al país els anhelats sistemes de defensa aèria Samp-T (de producció italianofrancesa) durant la primavera d’aquest any.