Cimera bilateral

Més inversions i comerç per vertebrar la nova relació entre Madrid i Rabat

Els governs aposten per intensificar les relacions comercials i la presència d’empreses espanyoles en els nous projectes planificats pel Marroc

Més inversions i comerç per vertebrar la nova relació entre Madrid i Rabat

Mohamed Siali\EFE

2
Es llegeix en minuts
Marc Ferrà
Marc Ferrà

Periodista

ver +
Marisol Hernández

El Marroc obre la porta a les empreses espanyoles per a les inversions en sectors estratègics que té previst desenvolupar les pròximes tres dècades. La Reunió d’Alt Nivell (RAN) amb Espanya feta aquest dijous a Rabat ha estat marcada per una extensa agenda i anuncis en clau comercial. Els dos governs han insistit que aquest augment d’inversions i intercanvis vertebrarà el nou full de ruta d’«entesa» i «confiança» escenificada durant la trobada bilateral. 

La Moncloa ha defensat que les bones relacions entre governs ajudarà les empreses a entrar en nous projectes. L’Executiu marroquí també ha animat el sector empresarial a formar part d’aquesta nova etapa entre Madrid i Rabat. «Les relacions bilaterals estan experimentant una evolució qualitativa que exigeix la implicació dels operadors econòmics en aquesta dinàmica», ha manifestat el president del Govern marroquí, Aziz Akhannouch. 

El mandatari també ha posat en valor que Espanya s’ha convertit en el primer soci comercial i econòmic del Marroc i ha expressat que la intenció és anar més enllà dels intercanvis comercials i «incloure projectes comuns d’abast estratègic». Segons el president marroquí, aquesta associació obre la porta a «nombroses oportunitats per als dos països cap a mercats prometedors, especialment a l’Àfrica».

45.000 milions

Una part d’aquesta estratègia per augmentar la relació comercial es desenvoluparà «aprofitant la nova carta d’inversions del Marroc», ha concretat el president marroquí. El país magribí té previst destinar 45.000 milions d’euros a diferents projectes fins al 2050. Aquesta carta d’inversions aspira a convertir el Marroc en un pol continental i internacional d’inversions estrangeres directes, a més del desenvolupament econòmic de les diferents regions del país on hi ha més disparitats. Una de les iniciatives en què les empreses espanyoles podrien participar, segons han explicat el Govern espanyol, són els ferrocarrils regionals. Tot i que també altres sectors com la construcció de dessaladores, l’agricultura i les energies renovables. La Moncloa aspira que Espanya sigui un «inversor de referència» per desenvolupar aquests projectes. 

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat durant la cimera que s’han establert les bases per a «una associació econòmica avançada, que desenvolupi nous projectes d’inversió que acompanyin l’extraordinari procés de desenvolupament que està experimentant el Marroc». «Hem d’assegurar un avenç harmònic en tots els àmbits: més diàleg polític i de seguretat, més inversions, intercanvis i interconnexions, més mobilitat i comunicació entre les nostres societats», ha afegit.

Notícies relacionades

En la declaració conjunta, han remarcat la importància de les energies renovables i els recursos hídrics, especialment en el context actual de canvi climàtic i incertesa energètica. Sobre la gestió de l’aigua i el dessalatge s’han firmat tres memoràndums. També han apostat per «la necessitat de continuar desenvolupant la connectivitat i infraestructures, i per facilitar la mobilitat entre els dos països».

Entre els acords firmats aquest dijous a Rabat, es duplicarà, de 400 a 800 milions d’euros, la partida del Govern espanyol per finançar empreses que vulguin invertir al país alauita. El Marroc i Espanya també han firmat un memoràndum que busca accentuar la cooperació turística.

Temes:

Marroc