Donació de tancs Leopard

Ucraïna tindrà d’aquí 100 dies tancs occidentals suficients per trencar una ofensiva russa

5
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

«És la xifra màgica», comenta un militar espanyol directe observador de la guerra d’Ucraïna i amb la seva carrera construïda a l’arma cuirassada. Es refereix al 14, el nombre de carros Leopard 2 que –encara sense confirmació i esperant l’anunci de la ministra de Defensa, Margarita Robles– s’ha comentat que enviaria Espanya, i també cadascun de la resta de països posseïdors de tancs Leopard a Europa, en ajuda d’Ucraïna. Catorze és el nombre de carros que formen una companyia a l’Exèrcit alemany, i qualsevol occidental –tres seccions de quatre carros i dos tancs de comandament–; catorze és també la primera cessió a Kíiv confirmada ja per Berlín, i catorze carros per 15 països europeus que els donessin sumen 210. Amb els tancs Abrams que aportessin els Estats Units i d’altres que enviés el Regne Unit, es podria arribar a 300, la quantitat per la qual aposten els experts militars interrogats per EL PERIÓDICO i que assenyalen com a mínima perquè una donació políticament tan significativa suposés un impacte de veritat decisiu contra l’ofensiva russa que s’espera a la primavera.

Cap dels experts militars en actiu consultats –i que per estar en actiu demanen l’anonimat– donava valor aquests dies a una donació inferior en nombre. Per trencar el front a la primavera contra una ofensiva russa al Donbass i a Zaporíjia cal una brigada amb un mínim de 300 efectius, tot i que una de les fonts consultades eleva la quantitat a 800 carros «si es vol capgirar la guerra. Aquest enviament seria estratègic; menys carros són moviments més polítics que disruptius».

Espanya, amb 320 carros Leopard operatius, és el tercer país posseïdor en quantitat d’aquests blindats, després d’Alemanya i Grècia. La majoria d’aquests efectius són a Ceuta i Melilla, i un gruix dels més avançats s’aquartera a la base madrilenya de la brigada Guadarrama XI, a El Goloso. Hi ha també un contingent de 108 carros dels primers models, obsolet i desmuntat, a magatzems logístics de Calatayud (Saragossa). Alguns d’aquests carros van estar submergits en llot durant una inundació a Badajoz. Són els tancs a què va al·ludir Robles quan va dir que «estan en un estat lamentable».

Dificultats

Totes les fonts militars consultades són conscients de les dificultats que aquesta donació clau d’Occident, que Rússia considera escalada, implica perquè sigui efectiva. La primera, la formació. Hi ha tres escales d’aprenentatge per a una tripulació d’un carro Leopard, sempre formada per quatre militars: bàsica, mitjana i experta. «Es pot assolir l’ensinistrament bàsic, i en cas d’urgència, en 100 dies d’instrucció intensiva», explica l’expert en carros de combat. Per a això cal que la tripulació de quatre sigui sempre formada pels mateixos carristes, i que el que assumeixi la funció d’artiller comprengui un complex sistema digital de tret.

Atès que tots els exèrcits de l’OTAN preveuen una ofensiva russa a la primavera a l’est i sud-est d’Ucraïna, per l’agrupament de tropa que està fent Moscou, l’inici d’aquesta instrucció s’ha convertit en un assumpte prioritari... «o estaríem enviant els carros a una ratera».

Ho diu el mateix militar que fa uns dies va advertir en aquest diari de les modes mediaticopolítiques: «S’està venent una invencibilitat dels Leopard que no és real». Efectivament, els famosos i avançadíssims tancs alemanys no són immunes als coets Kornet russos, especialment a la part superior de la seva estructura, l’escotilla, punt feble de tots els carros.

L’altre gran repte que suposa aquesta donació és tot el seu corol·lari: no es pot donar només el Leopard (o l’Abrams); una brigada cuirassada necessita suport logístic complex, munició, peces... especialment el Leopard, que necessita un manteniment intens cada 100 hores de funcionament.

I també necessita una cosa encara més complexa d’obtenir a la guerra d’Ucraïna: superioritat aèria. Aquestes carències les coneixen bé no només les columnes cuirassades russes de l’hivern del 2022, sinó també la resistent força blindada ucraïnesa, quatre brigades blindades miraculosament mantingudes.

Caçador felí

Ben just Ucraïna ha aconseguit reunir i conservar en combat tres brigades de 12 batallons de carros cada una. Cada batalló té –al tradicional repartiment soviètic– 10 tancs i un de comandament. Amb aquests 31 blindats per batalló, 93 per brigada, va impulsar Ucraïna la seva contraofensiva a l’estiu. Ho han fet a base del vell T648V, el tanc que, dins de l’estructura d’indústria de defensa de l’URSS, va tocar fabricar a Ucraïna. I també a base de tancs T72 dels seus magatzems, a més dels que han arrabassat als russos, inclosos un nombre no conegut de T80, més avançats. Se sumen al compte els T72 modificats que ha donat Polònia, més de 100.

La incorporació dels Leopard 2 a aquest desplegament –«sempre si es compta amb la formació, el suport d’artilleria i la cobertura aèria adequades», no deixa d’advertir un dels militars preguntats per EL PERIÓDICO– incrementarà de manera molt notable les forces ucraïneses, perquè el tanc alemany que arribarà és, sobretot, un caçador.

Notícies relacionades

La funció de destruir altres carros de combat és la principal del Leopard. El seu canó de 120 mm és el més potent disponible en aquest tipus d’armament. El seu sistema de tret, que manté aquest canó mirant fix a l’objectiu faci el que faci el tanc, pugi, baixi, giri o trepidi, el converteix en gairebé infal·lible.

Malgrat les 63 tones que pesa –al model espanyol Leopard 2E–, és el carro de combat més ràpid de l’actualitat, capaç d’assolir un punt a 70 quilòmetres per hora, colpejar un objectiu a 4.000 metres de distància i canviar de lloc. «La velocitat és un avantatge a l’actual entorn de combat», explica una altra de les fonts esmentades. En aquest entorn, els carros no avancen com a la Segona Guerra Mundial. Els tancs actuals tenen sistemes de fixació de tret i ‘software’ de detecció de l’origen d’un tret enemic, de manera que poden respondre amb un altre tret al punt exacte del qual ha partit l’agressió. Per això a la guerra moderna el tanc està lligat al shot & run (dispara i corre), i per a això és especialment àgil el Leopard... «si la seva tripulació està ben ensinistrada».