Guerra a l’est d’Europa

Els EUA enviaran 31 tancs Abrams a Ucraïna

La premsa avança l’anunci oficial de Biden, que posa fi a reticències de mesos a l’enviament dels carros pesants de combat

Els tancs no arribaran fins a la tardor però la decisió s’ha adoptat per impulsar el desbloqueig d’enviament de Leopards d’Alemanya

Els EUA enviaran 31 tancs Abrams a Ucraïna

EFE / Jakub Kaczmarczyk (Efe)

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

A més de Leopards alemanys, Ucraïna tindrà Abrams nord-americans. Hores després que el canceller alemany, Olaf Scholz, confirmés el gir en la postura del seu Govern i anunciés l’enviament de carros de combat pesants per recolzar Kíiv, el mateix passava a Washington. I s’esperava una compareixença del president Joe Biden a la Casa Blanca per fer un anunci que confirmaria filtracions que havien aparegut des de dimarts en la premsa, segons les quals els Estats Units enviaran 31 tancs M1 Abrams i vuit vehicles de suport a Kíiv.

Fins ara els EUA s’havien resistit a enviar aquests Abrams, el seu principal carro pesant de combat, en servei des de 1980. Oficialment s’utilitzava entre d’altres l’argument de les dificultats logístiques que el tanc, de més de 60 tones, presenta per a la batalla a Ucraïna, incloent-hi les complicacions que representa la preparació especial que necessitaran els ucraïnesos per manejar-los i les dificultats que comporta mantenir-los.

Fins i tot la setmana passada el sotssecretari de Defensa, Colin Kahl, semblava descartar l’enviament recordant als periodistes després d’una visita a Kíiv que «els Abrams són una peça d’equipament molt complicada, costosa i per a la qual és difícil entrenar-se».

A la tardor

Washington, no obstant, ha semblat moure’s per contribuir a desbloquejar la negativa alemanya. I tot i que els tancs no s’espera que arribin fins a la tardor, la decisió d’enviar-los marca un canvi de postura respecte a l’enviament d’aquests carros pesants de combat, que el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, feia temps que reclamava però que es temia que poguessin ser vistos per Moscou com un pas d’escalada.

Els Abrams, segons les informacions de premsa prèvies a l’anunci, no sortiran de les reserves nord-americanes de les quals fins ara ha estat sortint la major part de l’ajuda militar que s’ha estat donant a Ucraïna, sinó que s’encarregaran als fabricants. Per adquirir els 31 tancs es faran servir fons d’assistència a Kíiv que ja han sigut aprovats pel Congrés.

Notícies relacionades

Fins i tot abans de l’anunci oficial de Biden el Kremlin havia minimitzat l’impacte que tindrà la decisió. Segons agències de notícies russes, des del Govern de Vladímir Putin s’ha assegurat que «es cremaran com la resta» de tancs i es creu que el seu potencial d’ajudar Ucraïna s’ha sobreestimat.