A partir del 7 de febrer

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, renuncia al càrrec

La dirigent neozelandesa explica que, després de cinc anys governant, ja no té «el dipòsit ple» i convoca eleccions per al 14 d’octubre

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera ministra de Nova Zelanda, Jacinda Ardern, ha anunciat aquest dijous a primera hora la seva renúncia com a cap de Govern, i ha convocat eleccions per al 14 d’octubre. Així ho ha explicat la mandatària durant una roda de premsa, en què ha detallat que estarà al càrrec fins al 7 de febrer, quan el Partit Laborista que dirigeix trobi una nova persona per ocupar el càrrec de primer ministre, segons ha informat ‘NZ Herald’.

«Tenir un paper tan privilegiat comporta una responsabilitat, inclosa la responsabilitat de saber quan ets la persona adequada per liderar i també quan no», ha justificat, i ha detallat que era una decisió que estava reflexionant des de l’estiu. «Ho he donat tot de mi per ser primera ministra, però també m’ha costat molt. No puc ni he de fer la feina llevat que tingui el dipòsit ple més una mica de reserva per a aquests desafiaments no planificats i inesperats que inevitablement es presenten», ha relatat.

En la seva compareixença davant els mitjans de comunicació, la primera ministra neozelandesa ha afirmat que darrere de la seva decisió no hi ha «cap escàndol secret». «No el deixo perquè sigui dur, el deixo perquè aquest càrrec comporta una gran responsabilitat, i no tinc prou energia per fer-li justícia», ha afirmat. «Soc humana. Donem tot el que podem durant el temps que podem i després arriba el moment. I, per a mi, és el moment».

Ardern va tancar l’any amb una polèmica. Al desembre, la líder neozelandesa va ser sorpresa dient «idiota arrogant» a un diputat opositor, David Seymour. Després de ser agafada pel micròfon del seu escó, la primera ministra es va disculpar i va tancar l’assumpte. També va tancar l’any amb problemes més greus. I és que, després de convèncer molts amb la seva manera de fer política, Ardern va veure com el tancament de fronteres per la pandèmia de covid-19 i l’augment de la inflació, amb la taxa més alta durant els últims 30 anys, li passaven factura. La popularitat del seu partit, el laborista, va acabar el 2022 caient a un 33%, mentre que el centredreta va créixer i es va situar entorn d’un 39%.

Elegir un nou líder

Davant aquesta decisió, el partit haurà d’elegir aquest diumenge, 22 de gener, el nou líder del Partit Laborista i el nou primer ministre. Mentrestant, la persona elegida haurà de governar fins al 14 d’octubre, quan se celebrin les eleccions generals.

La primera ministra de Nova Zelanda ha remarcat que confia que els laboristes podran guanyar els comicis sense ella i ha assegurat que són necessaris «un nou parell d’espatlles» per als desafiaments dels pròxims quatre anys. «Estic increïblement orgullosa del que hem aconseguit en els últims cinc anys malgrat els molts desafiaments que se’ns presenten. Hem capgirat les estadístiques de pobresa infantil i hem aconseguit els augments més significatius en suport social i existències de vivendes públiques que s’hagin vist en moltes dècades», ha destacat Ardern del seu període davant el Govern.

Notícies relacionades

«A més de la nostra ambiciosa agenda que ha buscat abordar temes de llarg termini com la crisi de la vivenda, la pobresa infantil i el canvi climàtic, també vam haver de respondre a una gran incursió de bioseguretat, un atac terrorista domèstic, una erupció volcànica i una pandèmia mundial, i la consegüent crisi econòmica. Les decisions que s’han hagut de prendre han sigut constants i de pes», ha afegit.

Ardern, de 42 anys, va assumir el càrrec com a primera ministra l’agost del 2017 i es va convertir en la persona més jove de la història del país a ostentar el càrrec. Llavors, els progressistes van arribar al poder després d’aconseguir 65 dels 120 diputats del Parlament a l’acordar una aliança de govern amb els Verds i els nacionalistes de Nova Zelanda Primer, i així es va posar fi a una dècada de governs conservadors.