L’ONU xifra els detinguts en 14.000

L’Iran mata a la forca dos presos més per les protestes

  • Els penjaments eleven a quatre el nombre d’execucions des de l’inici de les manifestacions arran de la mort de Mahsa Amini

L’Iran mata a la forca dos presos més per les protestes

EFE/EPA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les autoritats iranianes han anunciat avui l’execució a la forca de dos homes declarats culpables d’haver matat un paramilitar durant les manifestacions desencadenades per la mort de Mahsa Amini, la jove que va incomplir l’estricte codi de vestimenta femenina que inclou l’obligatorietat del vel. Aquests penjaments, informa AFP, eleven a quatre el nombre d’execucions des de l’inici del moviment de protesta a l’Iran a mitjans de setembre.

«Mohammad Mahdi Karami i Seied Mohammad Hosseini, els principals autors del crim que va conduir al martiri de Ruhol·là Ajamian, han sigut penjats aquest matí», va indicar Mizan Online, l’agència d’informació del poder judicial.

Els dos homes estaven acusats d’haver matat aquest membre de la milícia paramilitar Basij, afiliada als Guardians de la Revolució, el 3 de novembre a Karaj, una ciutat a l’oest de Teheran.

El tribunal de primera instància els va condemnar a mort el 4 de desembre. El veredicte va ser confirmat el 3 de gener pel Tribunal Suprem de l’Iran, va indicar l’agència.

Des de l’inici de les manifestacions, la justícia ha condemnat a mort 14 persones vinculades amb les protestes, segons un recompte de l’agència AFP basat en informacions oficials.

Quatre han sigut executades, dues van rebre una confirmació de la condemna per part del Tribunal Suprem, sis esperen un nou procés i dues poden apel·lar la decisió.

Pel vel

La República Islàmica s’ha vist sacsejada per un moviment de protestes després de la mort el 16 de setembre de Mahsa Amini, una kurda de 22 anys que havia sigut detinguda per vulnerar el codi de vestimenta, que inclou l’ús del vel.

Els responsables iranians denuncien «disturbis», avivats, segons ells, per països estrangers i grups de l’oposició i afirmen que centenars de persones han mort en els aldarulls, entre els quals hi ha membres de les forces de seguretat.

Les execucions d’aquest dissabte es produeixen malgrat una campanya d’oenagés que demanava a Teheran que perdonés Mohammad Mahdi Karami i Seied Mohammad Hosseini perquè Amnistia Internacional denunciava que es tractava d’un procés «injust» i «expeditiu».

A mitjans de desembre, el pare de Mohammad Mahdi, Mashal·là Karami, va difondre un vídeo en xarxes socials en el qual implorava a les autoritats d’anul·lar la pena de mort contra el seu fill. El progenitor el descrivia com un campió de karate, membre de l’equip nacional, que havia guanyat competicions a l’Iran. A més, Mashal·là Karami va indicar a la premsa iraniana que l’advocat de la família no havia pogut accedir a l’expedient del seu fill. El lletrat, Mohammad Aghasi, va escriure a Twitter que Karami no va poder reunir-se amb la seva família abans de la seva execució.

Unes 14.000 persones han sigut arrestades a l’Iran, segons l’ONU, des de mitjans de setembre, entre els quals hi ha esportistes, activistes i personalitats del cine i periodistes.

Dijous, Mahdi Beikoghli, cap de la secció de política del diari ‘Etemad’, va ser detingut a l’haver entrevistat familiars de presos condemnats a mort en relació amb les manifestacions, segons el diari reformista.

Notícies relacionades

Dimecres, Navab Ebrahimi, famós xef iranià conegut pels seus vídeos a Instagram sobre la cuina persa, va ser arrestat a Teheran, van informar organitzacions de drets humans.

El mateix dia, l’actriu Taraneh Alidosti va ser posada en llibertat sota fiança després de tres setmanes de detenció per haver donat suport a les manifestacions, va revelar la seva advocada.

Temes:

Iran