Acomiadaments

El govern de Sunak tramita una nova llei per retallar el poder dels vaguistes

Els sindicats prometen lluitar contra les mesures, «als tribunals, al parlament i als llocs de treball»

El govern de Sunak tramita una nova llei per retallar el poder dels vaguistes

EFE

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

En plena efervescència social, quan les aturades es multipliquen, Rishi Sunak ha presentat un polèmic projecte de llei per limitar futures vagues. El govern decidirà els serveis mínims exigits, encara per determinar. Els que no acudeixin a la feina durant les dates de la protesta podrien ser acomiadats. Les mesures afectaran nombrosos sectors, inclosos els treballadors de la sanitat pública (NHS), educació, transport, bombers, equips de rescat, controls de fronteres i desmantellament de material nuclear. Al presentar l’esborrany a la Cambra dels Comuns, el ministre per als Negocis, Grant Shapps, va al·legar que «existeix una legislació similar en altres països d’Europa» i és «pur sentit comú», a fi de protegir la vida i béns de la gent. Els sindicats consideren les noves mesures «antidemocràtiques, impossibles de posar en pràctica, i il·legals».

 Només trucades de vida o mort

La legislació publicada dimarts ja figurava en el programa del Partit Conservador del 2019, però llavors només incloïa el transport públic. Ara ha sigut ampliada a altres sectors i presentada coincidint amb una nova onada de vagues de treballadors que exigeixen una millora salarial per poder mantenir el nivell de vida davant l’augment dels preus i la inflació. Aquest dimecres 25.000 conductors i personal d’ambulàncies a Anglaterra i Gal·les faran vaga i tornaran a la càrrega abans de final de mes. Només s’atendran trucades quan la vida del pacient estigui en perill de mort. D’acord amb el ministre, durant la jornada els serveis mínims no estaran assegurats. «El resultat serà un servei d’emergència fragmentat per als britànics. Una cosa així no pot continuar». Els sindicats neguen que la realitat sigui aquesta i van qualificar el que va dir Shapps de «mentida». La setmana vinent seran les infermeres les que parin durant dos dies.

 Vaga general

Notícies relacionades

La proposta legislativa en aquestes tenses circumstàncies exacerba encara més els ànims. «És un atac als drets humans, a les llibertats civils, i ens hi oposarem als tribunals, al parlament i als llocs de treball», va advertir Mick Lynch, el secretari general del poderós sindicat de transports RMT, els membres del qual estan realitzant vagues intermitents des de fa mesos. «És un altre truc perillós del govern que ha de negociar la crisi actual que ell mateix ha causat», va declarar Sharon Graham, líder d’Unite, una altra força sindical. Però segons Grant, la legislació posarà el Regne Unit en la mateixa línia que l’adoptada per «països europeus moderns, com França, Espanya, Itàlia i Alemanya. Tots tenen ja aquestes normes».

Els sindicats discutien dimarts en una reunió extraordinària la possibilitat de realitzar un dia de vaga general de tots els sectors públics units, per augmentar la pressió sobre el govern en la reclamació de l’augment dels salaris. Tanmateix n’hi ha que temen que una acció d’aquest tipus desperti menys simpatia entre el públic que les vagues sector per sector malgrat que les aturades que van portar a terme durant la temporada nadalenca van complicar la vida de milions de britànics. L’onada de vagues al Regne Unit, una de les pitjors en la història recent del país, va obligar el Govern a mobilitzar només per Nadal 1.200 membres de l’Exèrcit per assegurar alguns serveis mínims.