Robatoris i atacs

Obres d’art de les seus dels poders del Brasil danyades

«Els terroristes [...] van depredar i van destruir una part important del patrimoni artístic i arquitectònic reunit allà», denuncia la Presidència

Obres d’art de les seus dels poders del Brasil danyades

Arthur Menescal/Bloomberg

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els bolsonaristes radicals que van atacar diumenge les seus de la Presidència, el Congrés i el Tribunal Suprem del Brasil van provocar danys a nombroses obres d’art que eren als palaus –alguns, d’irreparables–, i el valor de les quals és «incalculable», segons els balanços divulgats aquest dilluns.

Des de la monumental obra ‘As mulatas’, del pintor brasiler Di Cavalcanti, fins a un rellotge de pèndol que el rei Joan VI de Portugal va rebre com a regal del monarca francès Lluís XIV al segle XVIII figuren a les llistes d’obres destruïdes o damnificades pels seguidors de l’expresident Jair Bolsonaro.

Els danys no es van limitar a les obres que decoraven els salons del palau presidencial de Planalto, propietari d’una de les principals col·leccions d’art modernista brasiler del país, sinó que van arribar també a pintures, escultures i mobles històrics que eren al Congrés i al Suprem Tribunal Federal.

«Els terroristes que van envair el palau de Planalto van depredar i van destruir una part important del patrimoni artístic i arquitectònic reunit allà i que representa un capítol important de la història nacional», segons un comunicat de la Presidència.

«Valor incalculable»

«El valor del que van destruir és incalculable a causa de la història que representa», va afirmar el director de Curadoria dels Palaus Presidencials, Rogerio Carvalho, que considera possible, tot i que costós, la recuperació de la majoria de les obres.

Carvalho tan sols considera «molt difícil» la restauració del rellotge que pertanyia al rei Joan VI; el seu autor és el rellotger francès Balthazar Martinot i d’aquestes produccions tan sols en queda una altra d’exhibida al palau de Versalles.

A més dels danys al patrimoni artístic, els seguidors de Bolsonaro, que no reconeixen la victòria del progressista Luiz Inácio Lula da Silva a les presidencials de l’octubre i demanen un cop d’Estat per destituir-lo, també van provocar danys arquitectònics a les tres edificacions creades pel brasiler Óscar Niemeyer.

Els enormes finestrals dels tres palaus van ser totalment destruïts i diverses columnes i parets, a més d’haver rebut cops, van ser vandalitzades amb aerosol.

Obres danyades

Segons un primer balanç parcial de la Presidència, entre les obres danyades hi figuren ‘Bandeira do Brasil’ (1995), del brasiler Jorge Eduardo, que va ser trobada flotant en un bassal que va inundar el primer pis de la Presidència després que els vàndals deixessin oberts els hidrants.

La pintura ‘As mulatas’, de Di Cavalcanti, valorada en prop d’1,5 milions de dòlars i que decora el Saló Noble del palau de Planalto a pocs metres del despatx de Lula, va ser esquinçada amb objectes tallants en set parts.

L’escultura ‘O flautista’, de Bruno Jorge i avaluada en uns 50.000 dòlars, va ser totalment destruïda, i una escultura en fusta de Frans Krajcberg va ser esbocinada i les seves parts van quedar escampades per diversos llocs.

La llista d’obres damnificades també inclou la taula de treball del president Juscelino Kubitschek (1956-1961), que va planejar i va fundar Brasília, i l’escultura ‘Venus apocalíptica’, de l’argentina Marta Minujín.

Totes les fotografies que eren a la galeria d’expresidents del Brasil van ser retirades de la paret i trencades.

A la seu del Congrés la llista inclou el vitrall ‘Araguaia’, de Marianne Peretti, que decorava el Saló Verd de la Cambra baixa i que va ser totalment destruït; l’escultura en bronze ‘A bailarina’, de Victor Brecheret i que va ser registrada com a desapareguda, i una escultura d’Athos Bulcão.

Robatoris

Del Legislatiu també van robar tots els regals d’autoritats estrangeres que estaven exposats en vitrines i fins i tot una pilota de futbol amb l’autògraf del famós atacant Neymar i que formava part d’una exposició sobre el Mundial de Qatar 2022.

Notícies relacionades

A la seu del Suprem van ser atacades l’escultura monumental ‘A Justiça’, d’Alfredo Ceschiatti, tacada amb aerosols; les escultures de personalitats històriques que eren al Hall dels Bustos, i un tapet que va pertànyer a la princesa Elisabet, filla de l’emperador Pere II del Brasil.

Igualment a l’edifici de la cort es van destruir les cadires utilitzades pels magistrats i dissenyades per l’arquitecte Jorge Zalszupin i l’històric blasó de la República que decorava la paret principal del plenari del tribunal.