EUA

¿Què està passant en el Partit Republicà?

La rebel·lió de l’extrema dreta del partit impedeix l’elecció del president de la Cambra baixa i retarda l’inici del nou Congrés

¿Què està passant en el Partit Republicà?

Jonathan Ernst (Reuters)

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El nou Congrés dels Estats Units, sorgit de les eleccions legislatives del mes de novembre passat, hauria d’haver pres possessió aquest dimarts per iniciar els dos pròxims anys d’exercici, que seran també els últims del primer mandat de Joe Biden com a president. Però el que havia de ser un tràmit festiu ha quedat de moment posposat en vista de la incapacitat de la Cambra de Representants per escollir-ne el nou president, un dels requisits previs perquè els nous congressistes puguin jurar els càrrecs i es donin per inaugurades les sessions del Congrés número 118 en la història del país. Una rebel·lió interna en el si del Partit Republicà, que estrena la majoria en aquesta Cambra baixa del Parlament nord-americà, ha impedit que fos elegit el candidat proposat pel gruix de la formació conservadora. 

¿Què va passar en les votacions de dimarts?

El diputat republicà Kevin McCarthy feia setmanes que negociava amb els seus per convertir-se aquest dimarts en l’‘speaker’ de la Cambra de Representants, el segon càrrec polític amb més poder als Estats Units després de la presidència. No només no tenia rivals d’entitat, sinó que la seva candidatura havia sigut avalada per Donald Trump, que continua exercint una influència enorme sobre el partit

El Partit Republicà controla 222 escons a la Cambra baixa, 4 més dels 218 que n’estableixen la majoria, els mateixos que necessitava McCarthy per convertir-se en president de la ‘House’. Però el líder republicà va quedar curt. No només una vegada, sinó en tres votacions que es van allargar durant més de cinc hores fins que es va optar per dissoldre la sessió i intentar-ho novament aquest dimecres. El caòtic espectacle entrarà als annals del Capitoli, ja que és la primera vegada des de fa exactament un segle que la Cambra de Representants és incapaç d’escollir-ne el president durant la jornada inicial de votacions. 

¿Qui hi ha darrere de la rebel·lió republicana?

Al final van ser una vintena de diputats republicans els que van frustrar l’elecció de McCarthy al votar contra la seva candidatura en les tres rondes. Aquest grup forma part de l’ala dura del partit, la més escorada cap a la dreta, una combinació de diputats novells inspirats pel populisme antisistema de Trump i d’altres de més veterans educats en els anys del Tea Party. Dels que van votar contra McCarthy, tots menys dos han abraçat la falsa teoria del frau electoral encapçalada per Trump, és a dir, que neguen o han negat la legitimitat de Biden com a president i la integritat del sistema electoral. 

Alguns pertanyen a l’anomenat Freedom Caucus, el més ultraconservador dels que componen el partit, i d’altres són insurgents del moviment MAGA, el trumpisme més ideològic, inflexible i desdenyós cap a les institucions. 

¿Per què s’oposen a McCarthy?

Notícies relacionades

Els experts parlen d’una combinació de factors. Alguns de personals, d’altres merament polítics i d’altres de procediment, és a dir, relacionats amb el repartiment de poder a la Cambra baixa i les regles que se segueixen. El que és clar, en qualsevol cas, és que el sector més ultramuntà del partit té des de fa temps problemes amb McCarthy, com abans els va tenir amb Eric Cantor i John Boehner, els últims dos líders que ha tingut el partit a la Cambra, que van acabar sent defenestrats en un moment o un altre per rebel·lions semblants des de l’ala més ideològica i inflexible del partit. 

Els seus problemes es deriven en part dels vaivens del californià McCarthy, que va arribar a Washington amb una capa de polític moderada i pragmàtica, capaç de pactar amb els rivals, tota una abominació per als sectors més trumpistes del partit.