Quarta votació fallida

El caos al Congrés dels EUA continua i ratifica el control de l’ala ultra i populista en el Partit Republicà

Per segon dia i després del fracàs d’una quarta votació la Cambra baixa segueix paralitzada i sense president

Els rebels de l’ala dura no responen a la crida de Trump apressant-los a recolzar Kevin McCarthy

El caos al Congrés dels EUA continua i ratifica el control de l’ala ultra i populista en el Partit Republicà

REUTERS/Evelyn Hockstein

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El Partit Republicà dels Estats Units, immers en la seva pròpia guerra civil, ha tornat aquest dimecres a exposar la seva crisi, una que sacseja la formació però també té serioses i preocupants conseqüències per al país. Per segon dia consecutiu, i després de tres votacions fallides dimarts, la formació conservadora que en les últimes eleccions legislatives va recuperar el control de la Cambra de Representants amb una fràgil majoria s’ha sumit aquest dimecres en una altra entrega d’espectacle caòtic i per ara els republicans continuen sense aconseguir unir-se per elegir ‘speaker’, un pas obligat perquè pugui arrencar l’activitat legislativa a la Cambra.

 

Tot i que s’havia dit que els republicans intentarien ajornar la sessió per continuar negociant entre ells, finalment s’ha iniciat una altra ronda de votacions. I en la primera d’aquest dimecres, la quarta del procés, s’ha fet evident que persisteix la rebel·lió de congressistes de l’ala ultra contra Kevin McCarthy, el nominat per al càrrec de president de la Cambra, segon en la línia de successió política del president del país (després de la vicepresidència).

 

El resultat de la quarta votació, de fet, ha mostrat el creixent repte per a McCarthy, que en les dues primeres rondes va tenir l’oposició de 19 republicans i en la tercera de 20. Aquest dimecres, quan el candidat proposat pels rebels ha sigut Byron Donalds, un altre cop 20 vots se n’han anat a aquest congressista. Però a més McCarthy ha perdut un dels seus vots de suport, que ha passat a votar «present» (cosa que ara rebaixa la majoria de vots necessaris per ser elegit a 217). Al final el republicà ha obtingut 201 vots pels 212 del candidat demòcrata Hakeem Jeffries,

 

Aquest pitjor resultat arriba després d’hores de negociacions i de l’estrepitós fracàs de la primera jornada. I més significativament, després que l’expresident Donald Trump fes aquest dimecres al matí a la seva xarxa social Truth i en una entrevista una crida directa apressant tots els republicans a donar suport a McCarthy. «Republicans, no convertiu un gran triomf en una derrota gegant i vergonyosa», ha escrit.

Notícies relacionades

 

Trump i la deriva ultra

El nul impacte del reclam directe de Trump podria ser un mal senyal per a l’exmandatari, que ja ha anunciat la seva candidatura per ser nominat presidencial republicà el 2024 i sembla incapaç de dirigir ni tan sols els seus principals acòlits. Alhora, assenyala la potència del control que els ultres i populistes han aconseguit sobre el Partit Republicà, una deriva cap a l’extremisme i l’assalt a les institucions que fa dècades que s’està llaurant però que es va disparar després de l’elecció de Barack Obama amb l’aparició del Tea Party i es va intensificar exponencialment amb el lideratge de Trump.