Perfil del líder republicà

Kevin McCarthy, els equilibris de l’ambició

El polític republicà porta una dècada ascencint a Washington, on ha mirat d’acontentar totes les faccions del partit

Kevin McCarthy, els equilibris de l’ambició

REUTERS/Jonathan Ernst

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Aquest dimarts, a mesura que anava quedant clar que no comptava amb els vots necessaris dins el seu partit per coronar-se com a president de la Cambra de Representants, Kevin McCarthy va reunir els seus detractors a porta tancada per mirar de convèncer-los un cop més. «M’he guanyat el càrrec», els va dir enfadat, segons publica ‘Politico’. «Ens hem guanyat aquesta majoria i, maleït sigui, també guanyarem avui». No van ser més que bales de fogueig perquè, hores després, la seva candidatura va ser rebutjada fins i tot tres vegades per una vintena de republicans. I això que en la seva desesperació per acontentar els rebels va arribar a oferir-los un canvi suïcida en les regles de la Cambra, un canvi que hagués permès forçar una moció de censura contra el seu lideratge amb només 5 vots dels 222 amb què compta el partit.

Amb aquest últim gest n’hi ha prou per il·lustrar fins on està disposat a arribar el polític californià de 57 anys per aconseguir el càrrec de ‘speaker’ de la Cambra, el segon més important del país, només per darrere de la presidència. McCarthy ja ho va intentar el 2015, quan la mateixa extrema dreta que ha sabotejat ara les seves aspiracions, va frustrar el seu primer intent en favor de Paul Ryan, un polític de perfil bastant similar. Però McCarthy no és dels que tiren la tovallola. És un equilibrista nat i sense massa escrúpols, capaç de donar-li una mà a Sant Pere mentre li fa massatges al diable amb l’altra o d’humiliar-se davant qui faci falta. No és un ideòleg o un purista, més aviat és de la classe de malabaristes que miren de complaure faccions rivals alhora.

McCarthy procedeix de Bakersfield, una regió agrícola i petrolera del centre-sud de Califòrnia. I com si fos un personatge de Paul Auster, explica sovint que la seva vida es va encarrilar amb un cop de l’atzar, un bitllet de loteria amb què va guanyar 5.000 dòlars quan tenia 20 anys. Uns diners que va invertir en borsa i, després, en una botiga d’entrepans, prou per convertir-se en «petit empresari» i pagar-se part de la carrera d’Administració d’Empreses. Apadrinat pel congressista Bill Thomas, el 2002 va arribar al Parlament regional de Califòrnia, on va iniciar la seva carrera política i no va trigar a demostrar que era molt bo recaptant diners i cultivant les relacions socials.

Jonqui polític

«És un pragmàtic, no un purista de la política», va escriure llavors el ‘L. A. Times’ després de definir-lo com un «jonqui polític». En va tenir prou amb quatre anys per arribar a Washington, on no va trigar a fer-se un nom com a diputat al fer pinya amb Ryan i Eric Cantor. El trio va ser batejat com «Les joves pistoles». Volien fer renéixer el partit apel·lant al conservadorisme fiscal, un govern poc intervencionista i la reforma gradual del sistema. El que va venir, en canvi, va ser un tsunami de proporcions èpiques, la gran onada que es va escapar del manicomi: primer, el Tea Party i, després, Donald Trump.

Notícies relacionades

McCarthy va prosperar malgrat tot. El 2014, es va convertir en el número dos del partit a la Cambra de Representants, controlada pels republicans fins al 2019, any en què va assumir el lideratge per capitanejar els seus des de l’oposició. El partit ja era llavors una olla de grills, amb Trump a la Casa Blanca i el populisme més delirant i conspirador infectant les bases. Però McCarthy va fer sempre el possible per avenir-se amb el cap, un Trump que públicament es referia a ell com «el meu Kevin».

Assalt al Capitoli

I així fins al 6 de gener del 2021, la fatídica jornada de l’assalt al Capitoli. En un raríssim gest d’integritat moral, McCarthy va condemnar les accions de Trump aquell dia i el va responsabilitzar dels fets. «El president té responsabilitat en l’atac d’aquest dimecres llançat per una multitud d’esvalotadors contra el Congrés», va dir la mateixa tarda. Tres setmanes després, però, va peregrinar fins a Mar-a-Lago per fer les paus amb Trump. El magnat continuava sent el cap i McCarthy havia entès que sense la seva benedicció estava políticament mort.