Guerra a l’est d’Europa

S’eleven a 89 les morts de militars russos en un atac d’Ucraïna a Donetsk

Rússia promet «prendre mesures» per evitar que Kíiv torni a explotar l’ús de telèfons mòbils per part dels soldats russos per geolocalitzar-los i abatre’ls

S’eleven a 89 les morts de militars russos en un atac d’Ucraïna a Donetsk

REUTERS/Albert Dzen

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ministeri de Defensa de Rússia ha elevat aquest dimecres a 89 el nombre de soldats que van morir l’1 de gener en un bombardeig ucraïnès a Makíivka, a la regió annexionada de Donetsk. Segons el tinent general Serguei Sevriukov, quatre míssils HIMARS van impactar contra l’edifici on es trobaven els militars russos, cosa que va conduir a la seva destrucció. Dos projectils més utilitzats en l’atac «van ser interceptats», ha confirmat.

Segons el comandament rus, l’ús massiu de telèfons mòbils pels soldats –que, d’acord amb els mitjans, trucaven als seus familiars per felicitar-los l’Any Nou– va permetre a l’exèrcit ucraïnès geolocalitzar la posició de l’aquarterament. Moscou ha promès prendre mesures «per evitar semblants successos tràgics en el futur» i ha expressat que castigarà els culpables.

Notícies relacionades

L’atac va passar just després que el president rus, Vladímir Putin, pronunciés el seu tradicional missatge d’Any Nou. En el seu discurs, Putin va exaltar els «nostres herois» que lluiten a Ucraïna i va afirmar que «la rectitud històrica està del nostre costat». En un anunci estrany, Rússia havia reconegut aquest dilluns que 63 soldats van morir en l’atac de Makíivka, el nombre més elevat de baixes en una sola acció reportada pel Kremlin des de l’inici de l’ofensiva al febrer. El reconeixement de les baixes es va donar després que corresponsals de guerra russos, la influència dels quals ha crescut els últims mesos, acusessin l’alt cap rus de greu incompetència.

El líder del partit Rússia Justa, Serguei Mirónov, ha sigut el primer polític d’alt rang a demanar una investigació de l’ocorregut a Makíivka, on a part de militars professionals es trobaven homes reclutats en el marc de la mobilització parcial declarada l’any passat. Segons Mirónov, el que va passar a la regió annexionada de Donetsk no s’ha de repetir. «La investigació determinarà què és el que ha passat: una traïció o una negligència criminal», ha indicat i ha afegit que, segons la seva opinió, van ser «les dues coses». Mirónov ha expressat que «és evident que ni la intel·ligència, ni la contraintel·ligència, ni les defenses antiaèries van actuar com calia».