Guerra a l’est d’Europa

Moscou reconeix la mort de 63 militars russos en un atac ucraïnès a Donetsk

Les autoritats ucraïneses parlen de més de 400 baixes enemigues en l’atac de la seva artilleria contra un aquarterament a Makíivka

Moscou reconeix la mort de 63 militars russos en un atac ucraïnès a Donetsk

Alexander Ermochenko / Reuters

2
Es llegeix en minuts
El Periódico
Reuters

Almenys 63 militars russos han mort en un atac de les tropes ucraïneses a la ciutat industrial de Makíivka, situada a la província oriental de Donetsk, segons ha reconegut aquest dilluns el ministeri de Defensa rus. Els seus portaveus van afirmar que les forces ucraïneses van llançar sis projectils Himars de fabricació nord-americana contra les posicions russes a la ciutat i quatre van colpejar un aquarterament «temporal» de les seves tropes.

Diversos vídeos penjats a les xarxes van mostrar un centre de formació professional, aparentment utilitzat pel Kremlin per allotjar les seves tropes, reduït a runa. La xifra exacta de víctimes encara es desconeix i podria ser sensiblement superior. No en va, el ministeri de Defensa ucraïnès va xifrar hores abans les baixes russes en més de 400.

Error com una casa

Diumenge mitjans russos i ucraïnesos van informar d’un atac a Makíivka esdevingut durant la Nit de Cap d’Any, una salva de míssils que va colpejar un edifici on hi havia reservistes russos mobilitzats a Ucraïna. D’acord amb una font anònima de les autoritats separatistes de Donetsk, citada per l’agència oficial russa TASS, l’ofensiva es va produir degut «a la utilització dels telèfons mòbils per part dels militars que acabaven d’arribar», cosa que va permetre a l’exèrcit ucraïnès geolocalitzar la posició de l’aquarterament.

En el centre hi havia llavors unes 600 persones, a més de dipòsits d’armes i municions, segons el bloguer militar rus Rybar, que va informar de més d’un centenar de ferits durant l’atac. No és habitual que el Kremlin reconegui els revessos de les seves forces, tot i que tot sembla indicar que aquest és un d’aquests incidents difícils d’ofuscar, a causa de l’elevat nombre de morts i el fet que molts d’ells serien reservistes recentment mobilitzats, segons reconeixen també fonts citades per Reuters.

Notícies relacionades

«Estem parlant de diversos centenars de morts i ferits», va escriure a Telegram Igor Girkin, un exfuncionari del Servei Federal de Seguretat (FSB) que va ajudar Rússia a annexionar-se Crimea el 2014 i més tard a organitzar l’aixecament separatista al Donbass. «Aquest no és l’únic desplegament de personal i equipament a la zona de destrucció dels Himars. I, sí, tampoc és el primer atac d’aquest tipus», va afegir Girkin.

Aquesta nova debacle per a l’exèrcit rus, que no deixa de perdre territori a Ucraïna des de fa mesos, està sent severament criticada per alguns dels seus bloguers militars. «¿A qui se li va ocórrer la idea d’allotjar grans quantitats de personal en un sol edifici, quan fins i tot el més tonto entén que si l’artilleria hi arriba hi haurà molts de morts o ferits?», va escriure el bloguer Archangel Spetznaz Z en el seu compte de Telegram, amb més de 700.000 seguidors.