Crisi institucional als EUA

Trump demana el vot per a McCarthy, l’aspirant republicà al Congrés

Trump demana el vot per a McCarthy, l’aspirant republicà al Congrés

REUTERS/Gaelen Morse

1
Es llegeix en minuts

L’expresident nord-americà Donald Trump ha cridat els congressistes republicans a donar suport a Kevin McCarthy com a nou president de la Cambra de Representants, després de tres votacions fallides que van evidenciar la divisió interna dins de l’ara partit majoritari.

 «No convertiu un gran triomf en una derrota gegant i vergonyosa. És temps de celebrar. Us ho mereixeu», ha publicat Trump en el seu compte de la xarxa Truth Social, després d’haver mantingut «converses» durant les últimes hores sobre aquesta polèmica.

 L’antic mandatari confia que McCarthy farà una «bona tasca» una vegada surti elegit per al tercer lloc polític de més rang en l’escalafó jeràrquic dels Estats Units, si bé són precisament alguns seguidors de Trump que han complicat una cosa que, en circumstàncies normals, hauria sigut un tràmit.

Candidat alternatiu

El missatge d’aquest dijous contrasta amb l’ambigüitat prèvia de Trump, que en declaracions a NBC News va optar per guardar silenci quan el caos a la Cambra baixa ja era més que evident. «Tothom em truca perquè vol el meu suport, però veurem què passa», va dir a la cadena de televisió.

Notícies relacionades

El candidat oficial, que aspirava a fer valer la nova majoria republicana a la Cambra de Representants nord-americana, ha fracassat ja en tres votacions pel malestar d’un sector més radical aglutinat en el Caucus de la Llibertat.

 Una vintena de republicans han donat suport a un candidat alternatiu, Jim Jordan, cosa que ha deixat McCarthy amb 202 vots, deu per sota fins i tot que el demòcrata Hakeem Jeffries. Calen 218 vots per sortir elegit com a president de la Cambra de Representants.