Transparència

El Congrés dels EUA publica les declaracions d’impostos de Trump després d’anys de batalla legal

El comitè parlamentari controlat pels demòcrates que estudiava el cas allibera els documents abans que els republicans tinguin el control de la Cambra

El Congrés dels EUA publica les declaracions d’impostos de Trump després d’anys de batalla legal

DAVID DEE DELGADO / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un comitè de la Cambra de Representants dels Estats Units controlat pels demòcrates ha donat a conèixer al públic aquest divendres sis declaracions d’impostos de l’expresident Donald Trump en una mesura extraordinària, dies abans que els republicans tinguin el control de la Cambra.

La publicació de les declaracions redactades de Trump del 2015 al 2020 posa fi a una batalla de diversos anys entre l’expresident republicà i els legisladors demòcrates que el Tribunal Suprem dels Estats Units va resoldre el mes passat.

És l’últim cop a Trump, de 76 anys, que va ser acusat dues vegades per la Cambra liderada pels demòcrates per ser absolt els dos cops pel Senat, i ara s’enfronta a múltiples problemes legals. Malgrat tot, l’exmandatari ja ha anunciat la seva intenció de presentar-se a la reelecció el 2024.

A més, a principis d’aquest mes, el comitè de la Cambra de Representants que investigava l’atac del 6 de gener del 2021 al Capitoli dels EUA per part dels seus seguidors va demanar als fiscals federals que l’acusessin de quatre delictes, inclosos obstrucció i insurrecció, pel seu paper en el motí mortal.

Demanda de l’expresident

El president del Comitè de Mitjans i Arbitris de la Cambra, Richard Neal, va sol·licitar les declaracions d’impostos el 2019, argumentant que el Congrés les necessitava per determinar si es justificava la legislació sobre les declaracions d’impostos presidencials.

Trump, que va assumir el càrrec el 2017, va ser el primer candidat presidencial en dècades a no publicar els seus impostos. Va demandar el comitè per mirar de mantenir-los en privat, però el tribunal superior dels EUA va decidir a favor del comitè.

En un informe la setmana passada, el comitè va descriure les troballes del seu examen dels documents i va dir que el Servei d’Impostos Interns va violar les seves pròpies regles al no auditar Trump durant tres dels quatre anys que va ser president.

Notícies relacionades

Els detalls publicats anteriorment pel panel van mostrar que Trump no va pagar impostos sobre la renda el 2020, el seu últim any complet en el càrrec, malgrat els milions de dòlars en guanys del seu creixent imperi comercial.

Els registres mostren que els ingressos i l’obligació tributària de Trump van fluctuar dràsticament des del 2015 fins al 2020, durant la seva primera candidatura presidencial i el seu mandat posterior. Mostren que Trump i la seva dona Melania van reclamar grans deduccions i pèrdues i van pagar pocs o cap impost sobre la renda alguns anys.