Claus

¿Per què el comitè de l’assalt al Capitoli demana al Congrés que inhabiliti Trump?

L’informe, de 845 pàgines i vuit capítols, està basat en més de 1.000 entrevistes i documents

  • El comitè de l’assalt al Capitoli responsabilitza de l’atac «un home»: Donald Trump

¿Per què el comitè de l’assalt al Capitoli demana al Congrés que inhabiliti Trump?

REUTERS/Gaelen Morse

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comitè parlamentari que investiga l’assalt al Capitoli dels Estats Units va publicar ahir dijous el seu informe final, en el qual s’insta a enjudiciar l’expresident Donald Trump per intentar anul·lar les eleccions presidencials del 2020, a més de recomanar la prohibició que l’expresident pugui tornar al càrrec.

¿De què se l’acusa?

El cap del comitè, el demòcrata Jamie Raskin, va anunciar que s’han recomanat quatre càrrecs contra Donald Trump davant el Departament de Justícia. Tot i que els càrrecs no són vinculants, el comitè assegura que té evidència per recolzar les acusacions. En concret se’l vol acusar d’obstrucció d’un procediment oficial, conspiració per defraudar els Estats Units, conspiració per fer una declaració falsa i incitar, assistir o ajudar en una insurrecció.

Segons el resum executiu de l’informe de la comissió llegit dilluns, Trump va intentar sotmetre, pressionar o enganyar qualsevol que no es doblegués al seu intent d’impedir la seva derrota en les eleccions presidencials malgrat saber que moltes d’aquelles maniobres eren il·legals, per la qual cosa consideren que és responsable de la «insurrecció» amb les seves mentides a l’opinió pública. L’exmandatari va intentar canviar el resultat mitjançant la intervenció de càrrecs públics als estats clau, de responsables del Departament de Justícia, de legisladors estatals i d’altres funcionaris.

Inhabilitació persidencial

Entre les recomanacions de l’informe n’hi ha una encaminada a evitar que Trump i els seus còmplices puguin optar a ocupar un càrrec públic. Així, demana als «comitès del Congrés amb jurisdicció» que considerin la creació d’un «mecanisme formal» que pugui impedir ocupar un càrrec federal o estatal als qui vulnerin la catorzena esmena de la Constitució. Aquesta esmena assenyala assenyala que les persones que hagin prestat «ajuda o consol als enemics de la Constitució» poden ser inhabilitades per ocupar càrrecs federals o estatals en el futur. «El Comitè Selecte ha remès Donald Trump i d’altres per al seu possible enjudiciament [...] per haver ajudat i proporcionat ajuda i consol a una insurrecció. El comitè també assenyala que Donald J. Trump va ser impugnat per la majoria de la Cambra de Representants per incitació a una insurrecció, amb 57 vots en el Senat per a la seva condemna», es llegeix en la recomanació.

¿Quines proves tenen?

L’informe, de 845 pàgines i vuit capítols, està basat en més de 1.000 entrevistes i documents recopilats entre correus electrònics, missatges de text i registres telefònics durant un any i mig d’investigació que inclouen acusacions cap a Trump per suposadament incitar a aturar el procés de transició democràtica. En concret, el comitè ofereix 11 recomanacions com a resultat de la seva investigació entre les quals destaca la proposta de crear un mecanisme formal per avaluar si es pot prohibie a certes persones optar al lloc de presidència dels Estats Units.

Com a part d’aquesta investigació, els legisladors van realitzar algunes entrevistes a la televisió en horari de màxima audiència. Una de les més mediàtiques va ser la de Cassidy Hutchinson, que va ser ajudant de l’excap de gabinet de Trump, Mark Meadows, i que va declarar que l’expresident sabia que molts manifestants portaven armes i que fins i tot va intentar agafar el volant de la limusina presidencial per acudir al Capitoli.