Crisi sanitària

Experts sanitaris adverteixen de possibles noves variants de covid arran de l’explosió de contagis a la Xina

El 8 de gener, el país asiàtic posarà fi a la quarantena obligatòria a l’arribar al país

Experts sanitaris adverteixen de possibles noves variants de covid arran de l’explosió de contagis a la Xina
2
Es llegeix en minuts
France Presse

Una explosió de casos de covid a la Xina a mesura que el país aixeca les seves dures mesures podria crear un caldo de cultiu potencial per a l’aparició de noves variants, adverteixen els experts sanitaris. El 8 de gener, la Xina posarà fi a la quarantena obligatòria a l’arribar al país, l’últim bastió de la seva estricta política de restriccions que ha mantingut el país pràcticament tancat al món des de l’inici de la pandèmia.

Tot i que el Govern ha deixat de publicar el nombre de casos diaris, les autoritats de diverses ciutats estimen que centenars de milers de persones s’han infectat recentment, mentre que els hospitals i crematoris estan desbordats arreu del país.

Ara que el virus circula lliurement per la Xina, país que allotja gairebé una cinquena part de la població mundial, molts països i experts temen que es converteixi en un caldo de cultiu de noves variants. Sobretot perquè la població xinesa continua estant poc vacunada.

Pocs vacunats a la Xina

«Cada nova infecció augmenta les possibilitats que el virus muti», afirma Antoine Flahault, director de l’Institut de Salut Mundial de la Universitat de Ginebra. «El fet que 1.400 milions de persones es vegin exposades sobtadament a la covid crea, òbviament, condicions favorables per a l’aparició de variants», va declarar a l’AFP.

Bruno Lina, catedràtic de Virologia de la Universitat de Lió (França), va declarar al diari ‘La Croix’: «A causa de la intensa circulació del virus i, per tant, l’augment del risc de mutacions, a la Xina podria sorgir una reserva potencial de virus.

Soumya Swaminathan, científic en cap de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fins al novembre, també va afirmar que gran part de la població xinesa era vulnerable, en part perquè molts avis no havien estat vacunats. «Hem de vigilar de prop qualsevol aparició de variants preocupants», va declarar al lloc web del diari ‘Indian Express’.

Controls fronterers

En resposta al brot de casos, els Estats Units, Itàlia, el Japó, l’Índia i Malàisia han anunciat aquesta setmana que reforçaran els seus controls fronterers.

Washington exigirà un resultat negatiu en la prova covid a partir del 5 de gener a tots els viatgers procedents de la Xina. L’Índia i el Japó imposaran proves PCR obligatòries a tots els passatgers procedents de la Xina, una mesura que, segons Antoine Flahault, podria ser una manera d’eludir qualsevol retard en la informació procedent de Pequín.

El Govern francès, que diu que segueix «molt de prop la situació», es va declarar dimecres «disposat» a «estudiar totes les mesures útils». Entrevistada dijous a France Inter, Brigitte Autran, presidenta del Comitè de Vigilància i Previsió de Riscos Sanitaris (Covars), va declarar que esperava una decisió «a finals d’aquesta setmana».

Controlar variants

«Els controls fronterers mai han impedit l’entrada del virus» i «l’únic interès potencial» de controlar sistemàticament els viatgers que aterren procedents de la Xina seria «analitzar quina variant» porten, va afegir.

Notícies relacionades

«Si aconseguim mostrejar i seqüenciar tots els virus identificats en tots els viatgers procedents de la Xina sabrem gairebé immediatament si sorgeixen noves variants i es propaguen» pel país, va explicar Antoine Flahault.

Xu Wenbo, director de l’Institut de Control de Virus del Centre Xinès de Control i Prevenció de Malalties, va declarar que els hospitals de tot el país recollirien mostres dels pacients i carregarien la informació de la seqüenciació en una nova base de dades nacional que permetria a les autoritats controlar les noves soques en temps real.

Temes:

Xina Coronavirus