Crisi sanitària

El Japó, Taiwan i Hong Kong imposen restriccions als viatgers de la Xina, i els EUA sospesen prendre mesures

Augmenta la inquietud en alguns països en vista de l’onada d’infeccions més important en el gegant asiàtic després de la relaxació de la política de ‘zero covid’

El Japó, Taiwan i Hong Kong imposen restriccions als viatgers de la Xina, i els EUA sospesen prendre mesures

Dean Lewins

3
Es llegeix en minuts

L’abrupte final de la política xinesa de ‘zero covid’ ha suscitat inquietud a diversos països, entre ells els Estats Units i les Filipines, que estudien restringir l’entrada de viatgers xinesos. L’anunci de Pekín, dilluns, que posarà fi a les quarantenes obligatòries per a aquells que entrin al país a partir del 8 de gener ha sigut rebut amb alegria pels xinesos. El final de les restriccions ha desencadenat una onada de compres de vols internacionals i els preus dels bitllets s’han disparat. La decisió marca la imminent desaparició de l’últim vestigi de la política xinesa de ‘zero covid’, que ha aïllat el país durant gairebé tres anys i ha desencadenat protestes a una escala no vista en dècades.

Tanmateix, la notícia s’ha percebut de manera diferent a l’estranger, ja que la Xina s’enfronta a l’onada d’infeccions més important del món. Als Estats Units, les autoritats han anunciat que s’estaven estudiant restriccions d’entrada per als viatgers procedents de la Xina, després que el Japó i l’Índiaimposessin proves PCR obligatòries als passatgers que hi arribin des del gegant asiàtic. «La comunitat internacional està cada vegada més preocupada pels actuals brots de covid-19 a la Xina i la falta de dades transparents, incloses les dades de la seqüència genòmica viral, comunicades per la República Popular de la Xina», han afirmat els funcionaris nord-americans sota condició d’anonimat.

A les Filipines també estudien exigir un test PCR a tots els arribats de la Xina. «Hem de ser molt curosos amb els viatgers xinesos [...]. Observarem el que fan altres països», ha assenyalat el ministre de Transport, Jaime Bautista.

En canvi, Alemanya no veu necessitat d’imposar cap control. «Estem monitoritzant de prop la situació a la Xina, però de moment no tenim indicacions que s’hagi desenvolupat una mutació més perillosa que podria justificar la declaració d’una zona de variant de virus», ha afirmat aquest dimecres un portaveu del Ministeri de Sanitat alemany.

Tests obligatoris

Per la seva banda, el Japó restablirà a partir d’aquest divendres les PCR obligatòries per als viatgers procedents de la Xina continental i en cas de resultar positiva s’obligarà a guardar una quarantena de set dies. L’illa de Taiwan, que la Xina reclama com a part del seu territori, alhora que Hong Kong, també han anunciat que faran tests als viatgers xinesos.

El sobtat canvi de política sanitària de Pequín ha posat fi a gairebé tres anys de proves massives, tancaments i quarantenes prolongades que han pertorbat greument les cadenes de subministrament del país i l’economia xinesa, la segona més important del món. Els hospitals i crematoris estan desbordats, mentre que els residents denuncien l’escassetat de medicaments per a la febre, ja que la propagació del virus entre els 1.400 milions d’habitants continua sense controlar-se.

Quan li han preguntat per les restriccions anunciades pel Japó, el Ministeri d’Afers Estrangers xinès ha demanat als estats que mantinguin mesures «científiques i apropiades» contra la covid-19 que «no pertorbin» els intercanvis humans. Tots els viatgers que arriben a la Xina han de complir una quarantena obligatòria des del març del 2020. Inicialment durava tres setmanes, però es va reduir a una setmana al juny i a cinc dies el mes passat. La supressió d’aquesta norma al gener suposarà també la reclassificació de la covid-19 com a malaltia infecciosa de categoria B, cosa que permetrà a les autoritats relaxar-ne els controls.

Notícies relacionades

Pequín ha assegurat aquest dimecres que la situació epidemiològica està «sota control» i que la «producció i la vida estan tornant gradualment a la normalitat» a la capital, on va començar l’actual brot.

Les autoritats xineses de migració també han anunciat la represa gradual de l’expedició de passaports per a «turisme» i «visites d’amics estrangers» a partir del 8 de gener. El ressorgiment hivernal es produeix poques setmanes abans de l’Any Nou Lunar, a finals de gener, quan milions de persones hi viatjaran per veure els seus éssers estimats.