Conflicte bèl·lic

Putin assegura que no renuncia a negociacions sobre Ucraïna

El mandatari rus assegura que l’altra part, en relació amb Kíiv i els països occidentals que el recolzen, «s’han negat a entaular converses»

Putin assegura que no renuncia a negociacions sobre Ucraïna

Sputnik

2
Es llegeix en minuts
EFE

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha assegurat aquest diumenge que no renuncia a negociacions sobre Ucraïna «amb totes les parts implicades» en el conflicte.

«Estem preparats per negociar solucions acceptables amb totes les parts implicades en el procés», ha indicat el mandatari rus en una entrevista mostrada per la televisió pública.

Alhor, ha assegurat que l’altra part, en relació amb Kíiv i els països occidentals que el recolzen, «s’han negat a entaular converses». «És cosa seva, no som nosaltres els que ens neguem a negociar, són ells», ha insistit.

Quant a la campanya militar russa, que ahir va complir deu mesos, Putin ha comentat que Moscou «no tenia cap altra opció» que protegir els «interessos nacionals i els de la seva gent». «Crec que actuem de forma correcta, defensant els interessos nacionals i els dels nostres ciutadans i la nostra gent», ha asseverat.

«Acabar aquesta guerra»

És la segona vegada aquesta setmana que el líder rus destaca la disposició de negociar una solució a Ucraïna. Dijous, Putin va dir que «tots els conflictes armats acaben, d’una manera o d’una altra, en negociacions» i que Moscou tampoc hi renuncia.

«El nostre objectiu no és fer girar més la roda del conflicte militar, sinó, per contra, acabar aquesta guerra. És al que aspirem i aspirarem», va dir el cap del Kremlin en una compareixença de premsa.

L’endemà, el portaveu de la Presidència russa, Dmitri Peskov, va afegir que «en primer lloc, es tracta d’acabar al més aviat possible l’operació militar especial a través del compliment dels objectius russos».

Ucraïna: «Ens veurem als tribunals»

El principal assessor de la Presidència d’Ucraïna, Mikhailo Podoliak, ha desmentit aquest diumenge el president rus, Vladímir Putin, a l’afirmar que Moscou no està interessat en cap negociació, com mostra el fet que continuï «matant ciutadans», i que tan sols estan intentant «eludir les seves responsabilitats». Podoliak ha dit que «Putin necessita tornar a la realitat» i ha qüestionat els motius que ha estat esgrimint per justificar la invasió d’Ucraïna. «No hi ha altres ‘països, motius, geopolítica’. Rússia no vol negociacions, però està mirant d’eludir les seves responsabilitats. És obvi», ha escrit a Twitter. «Ens veurem als tribunals», ha conclòs Podoliak en la línia d’Ucraïna de no asseure’s a negociar amb Rússia mentre sigui sota les condicions imposades des del Kremlin.

Notícies relacionades

El principal assessor del president Volodímir Zelenski també s’ha pronunciat hores abans sobre l’última ofensiva russa sobre Kherson en vigílies del dia de Nadal, que va deixar 16 morts i desenes de ferits, per criticar els qui recolzen les iniciatives de suposada pau del Kremlin.

«Els recordaré a aquells que proposen tenir en compte les iniciatives de ‘pau’ de Putin que ara mateix Rússia està ‘negociant’, matant els habitants de Kherson, acabant amb Bakhmut, destruint les xarxes de Kíiv i d’Odessa, torturant a civils a Melitópol... Rússia vol matar amb impunitat», ha escrit a Twitter.